Menu Zavřít

SPLNĚNO NA ÚKOR ZISKU

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Karlovarská Becherovka

Karlovarská Becherovka ohlásila, že se dokázala vypořádat s požadavky stanovenými vládou v době privatizace. Ekonomicky si však určitě nepolepšila.

Uvedla, že: stanovený cíl výroby bylinných alkoholických nápojů (12,5 milionu litrů) splnila v posledním prosincovém týdnu. Výroba nealkoholických nápojů překročila o více než milion požadavek na 12 milionů litrů. Exportní úkol 2,25 milionu lit rů byl dosažen v polovině prosince. Úkol v prodeji na českém trhu (8,2475 milionu litrů) byl splněn na konci prosince. Převzetím firmy Johann Becher OHG, vlastníka ochranných známek v Německu a v dalších zemích, společnost vyřešila zn ámkoprávní spor s německým koncernem Underberg, a otevřela si tak cestu na nové trhy.

I přesto zatím nelze stoprocentně tvrdit, že byly všechny privatizační požadavky splněny. Objemových ukazatelů firma dosáhla s pomocí bitteru Rapid, ačkoliv vládní podmínky z roku 1997 výslovně hovořily o výrobě bylinných likérů.

Z prezentovaných čísel vyplývá, že se část produkce (dva miliony litrů, zhruba dvouměsíční výroba) nepodařilo prodat a zůstala na skladě. Vzhledem k tomu, že se v letošním roce musí podle privatizačních podmínek výroba a prodej opět zvýšit, není vyloučeno, že se množství neprodaného alkoholu na konci roku ještě zvedne, což by si v roce 2001 mohlo vyžádat dlouhodobou odstávku výroby. Zásob se ovšem privatizační kritéria netýkají, a stát tak i v tomto případě může nynějšímu vlastníkov i, firmě SALB, prodat zbylé akcie.

ebf - tip - debata

Nákup akcií by ovšem dále zhoršil hospodářské výsledky. Management společnosti již nyní varuje akcionáře, že rok 1999 byl „nákladný , a tudíž lze očekávat další snížení zisku. Za rok 1998 společnost vykázala hrubý zisk 144 milionů, což znamenalo me ziroční pokles o 45 procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).