Menu Zavřít

SPLNĚNO NA ÚKOR ZISKU

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Karlovarská Becherovka

Karlovarská Becherovka ohlásila, že se dokázala vypořádat s požadavky stanovenými vládou v době privatizace. Ekonomicky si však určitě nepolepšila.

Uvedla, že: stanovený cíl výroby bylinných alkoholických nápojů (12,5 milionu litrů) splnila v posledním prosincovém týdnu. Výroba nealkoholických nápojů překročila o více než milion požadavek na 12 milionů litrů. Exportní úkol 2,25 milionu lit rů byl dosažen v polovině prosince. Úkol v prodeji na českém trhu (8,2475 milionu litrů) byl splněn na konci prosince. Převzetím firmy Johann Becher OHG, vlastníka ochranných známek v Německu a v dalších zemích, společnost vyřešila zn ámkoprávní spor s německým koncernem Underberg, a otevřela si tak cestu na nové trhy.

I přesto zatím nelze stoprocentně tvrdit, že byly všechny privatizační požadavky splněny. Objemových ukazatelů firma dosáhla s pomocí bitteru Rapid, ačkoliv vládní podmínky z roku 1997 výslovně hovořily o výrobě bylinných likérů.

Z prezentovaných čísel vyplývá, že se část produkce (dva miliony litrů, zhruba dvouměsíční výroba) nepodařilo prodat a zůstala na skladě. Vzhledem k tomu, že se v letošním roce musí podle privatizačních podmínek výroba a prodej opět zvýšit, není vyloučeno, že se množství neprodaného alkoholu na konci roku ještě zvedne, což by si v roce 2001 mohlo vyžádat dlouhodobou odstávku výroby. Zásob se ovšem privatizační kritéria netýkají, a stát tak i v tomto případě může nynějšímu vlastníkov i, firmě SALB, prodat zbylé akcie.

EBF24

Nákup akcií by ovšem dále zhoršil hospodářské výsledky. Management společnosti již nyní varuje akcionáře, že rok 1999 byl „nákladný , a tudíž lze očekávat další snížení zisku. Za rok 1998 společnost vykázala hrubý zisk 144 milionů, což znamenalo me ziroční pokles o 45 procent.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).