Menu Zavřít

SPLNĚNÝ AMERICKÝ SEN

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

ING

AMSTERODAM (Bloomberg) – Dlouholetý sen nizozemské bankovní a pojišťovací skupiny ING se konečně splnil: zařadí se na americkém trhu mezi deset největších životních pojišťoven. V minulém týdnu totiž oznámila, že kupuje divizi životního pojištění od americké společnosti Aetna, která si ponechá jen zdravotní pojištění, v němž na americkém trhu kraluje.

Transakce představuje pět miliard dolarů v hotovosti a 2,7 miliardy dolarů převzatých dluhů. Konečně se tak uspokojí akcionáři pojišťovny Aetna, kteří s nelibostí pozorovali, jak v posledních třech letech ceny jejich akcií skoro o třetinu oslabily. Uspokojí se však tímto způsobem i strategické vize skupiny ING, jejíž výkonný šéf Ewald Kist tvrdí, že k tomu, aby si společnost udržela významné postavení na světovém trhu finančních služeb, musí být stále mohutnější, musí stále růst. Této strategii ING odpovídá nejen nákup životní pojišťovací divize Aetny, ale i její předchozí rozhodnutí koupit za 6,1 miliardy dolarů minneapoliskou finanční skupinu ReliaStar.

MMF24

Dvěma novými americkými akvizicemi se podstatně omezí závislost skupiny ING na domácím trhu, kde je firma stále ještě největším pojistitelem. Agentura Bloomberg uvádí, že v loňském roce zhruba 60 procent zisků ING pocházelo z pojišťovacích operací, přičemž 45 procent předepsaného životního pojištění mělo svůj původ v Severní Americe. Experti zahraniční rozmáchnutí skupiny ING hodnotí velice pozitivně s poukazem na to, že nizozemský pojišťovací trh je tak vyspělý, že už nemá moc prostoru na další růst.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).