Menu Zavřít

SPLNĚNÝ AMERICKÝ SEN

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

ING

AMSTERODAM (Bloomberg) – Dlouholetý sen nizozemské bankovní a pojišťovací skupiny ING se konečně splnil: zařadí se na americkém trhu mezi deset největších životních pojišťoven. V minulém týdnu totiž oznámila, že kupuje divizi životního pojištění od americké společnosti Aetna, která si ponechá jen zdravotní pojištění, v němž na americkém trhu kraluje.

Transakce představuje pět miliard dolarů v hotovosti a 2,7 miliardy dolarů převzatých dluhů. Konečně se tak uspokojí akcionáři pojišťovny Aetna, kteří s nelibostí pozorovali, jak v posledních třech letech ceny jejich akcií skoro o třetinu oslabily. Uspokojí se však tímto způsobem i strategické vize skupiny ING, jejíž výkonný šéf Ewald Kist tvrdí, že k tomu, aby si společnost udržela významné postavení na světovém trhu finančních služeb, musí být stále mohutnější, musí stále růst. Této strategii ING odpovídá nejen nákup životní pojišťovací divize Aetny, ale i její předchozí rozhodnutí koupit za 6,1 miliardy dolarů minneapoliskou finanční skupinu ReliaStar.

ebf - tip - debata

Dvěma novými americkými akvizicemi se podstatně omezí závislost skupiny ING na domácím trhu, kde je firma stále ještě největším pojistitelem. Agentura Bloomberg uvádí, že v loňském roce zhruba 60 procent zisků ING pocházelo z pojišťovacích operací, přičemž 45 procent předepsaného životního pojištění mělo svůj původ v Severní Americe. Experti zahraniční rozmáchnutí skupiny ING hodnotí velice pozitivně s poukazem na to, že nizozemský pojišťovací trh je tak vyspělý, že už nemá moc prostoru na další růst.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).