Menu Zavřít

Spojené státy mění pravidla hry. Ohrožují tím plány OPEC

2. 3. 2017
Autor: Pixabay CC0 Public Domain

Cena ropy se od začátku roku drží nad 50 dolary. Členové OPEC se v listopadu dohodli, že od ledna budou produkovat o 1,2 milionu barelů ropy denně méně. Připojilo se i Rusko. Naopak Spojené státy produkci i export zvyšují. Tím mají větší vliv na tvorbu cen.

Přes 1,2 milionu barelů ropy denně opouští území Spojených států, což je více než byl denní průměr v lednu některých členských zemí OPEC - Alžírska, Ekvádoru nebo Kataru.

Spojené státy na konci roku 2015 zrušily zákaz exportu ropy, který platil přes 40 let jako reakce na ropnou krizi v letech 1973 až 1974. Ve Spojených státech se těží okolo 9 milionů barelů ropy denně, dalších 7 milionů se dováží.

„Spojené státy stále dováží daleko více ropy, než vyváží. Ale ropné společnosti mají nyní volnost ropu exportovat, pokud to dává ekonomický smysl,“ napsaly Financial Times.

Tato změna může být pro země OPEC významná a musí se s ní nějakým způsobem vyrovnat. Zejména Saudská Arábie, která cenu ropy ovlivňovala intenzitou těžby.

„Staneme se významným producentem v rámci celosvětové nabídky,“ oznámil v únoru Timothy Dove, šéf Pioneer Natural Resources. Tato ropná společnost plánuje export dvou nákladů do Číny, každý o objemu 525 tisíc barelů ropy z Texasu.

Cena ropy od začátku roku 2016 roste


source: tradingeconomics.com

Vývoz ropy z Ameriky v tomto roce raketově roste. Do Kanady, Španělska, Singapuru a Číny, vyplývá z údajů ClipperData, která sleduje trasy tankerů s ropou a jejími deriváty.

Nárůst exportu souvisí s tím, že Spojené státy mají dostatečné zásoby ropy, které nabobtnaly s vyššími dodávkami ze Saudské Arábie a Iráku na konci roku 2016.

Navíc s tím, jak se před rokem cena odrazila ode dna, začíná se opět vyplácet těžba v Americe. Počet vrtů se do poloviny února zvýšil na 602, což je nejvíce od října 2015.

Také ceny pronájmu tankerů klesají, takže se vyplatí ropu dovést okolo jižního cípu Afriky až do Asie. Je ekonomičtější je naplnit a ropu exportovat, než je vracet prázdné zpět na Blízký východ, vysvětlil šéf ClipperData Abudi Zein.

Omezení produkce zemí OPEC od začátku ledna nahrála americkým exportérům, kteří většinou míří na asijský trh. Jak dlouho tato situace vydrží, ale není jasné.

ebf - tip - debata

Obchodníci podle Sandy Fieldena, ředitele výzkumu ropných produktů společnosti Morningstar, jen využili současnou situaci na globálním trhu s ropou.

Dále o ropě čtěte:

Uvolnění vývozu pomohlo. Američané už exportují o polovinu více ropy

OPEC plní dohodu o snížení těžby ropy téměř stoprocentně


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).