Menu Zavřít

Spolupráce kriminalisty s Piráty je nepřípustná, řekl policejní prezident

16. 5. 2019
Autor: čtk

Policejní prezident Jan Švejdar považuje spolupráci podplukovníka Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jana Šmída s Piráty za nepřípustnou. Pokud se prokáže, že kriminalista straně pomáhal, bude podle něj propuštěn. Informaci o spolupráci mezi policistou a Piráty probere také na žádost poslanců ANO bezpečnostní výbor Sněmovny. Šmíd oznámil, že působení v politice ukončil; nechce poškozovat důvěru v nezávislost policie.

Piráti si Šmída podle deníku Právo pozvali, aby jim pomáhal s legislativou. Za tuto opoziční stranu byl také policista, zabývající se finanční kriminalitou, loni v říjnu zvolen jako nestraník do děčínského zastupitelstva. Podle vedoucího pirátského týmu pro vnitro a bezpečnost Lukáše Koláříka Šmíd není stálým členem týmu, byl přizván jako host.

Šmíd ve vyjádření pro web Seznam Zprávy uvedl, že už se v politice nebude jakkoliv angažovat. „Ukončil jsem veškeré působení v politice, cokoliv, co by mohlo být vnímáno jako rozpor se služebním zákonem,“ sdělil Šmíd. „Nechci, aby bylo poškozováno dobré jméno a důvěra v nezávislost Policie České republiky,“ dodal.

Švejdar uvedl, že jednání policisty řeší ředitel NCOZ Jiří Mazánek. „Já osobně jej považuji za zcela nepřípustné, navíc zákon o služebním poměru působení policistů ve prospěch jakékoliv politické strany striktně zakazuje,“ uvedl policejní prezident. „Pokud se věc prokáže, směřuje k propuštění policisty ze služebního poměru,“ dodal. Mazánek Právu ve středu sdělil, že se věcí zabývá a že podle něj podobné angažmá není v pořádku.

Kolářík uvedl, že Piráti vyzvali Šmída k oponentuře odborné legislativy na základě jeho zkušeností z praxe. „Příslušníci bezpečnostních sborů zcela běžně připomínkují legislativu i u jiných politických stran či v rámci státní správy, na rozdíl od Pirátů však tyto strany a pracoviště o jednáních nevedou veřejné zápisy,“ uvedl.


Čtěte vše o eurovolbách 2019:

Jak si pro volby do Evropského parlamentu zařídit voličský průkaz?

Seznam českých stran a kandidátů pro volby do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu: vše, co potřebujete vědět


„Když oslovím policistu a zeptám se ho, co by chtěl ve své práci změnit a on mi odpoví a já to následně zohledním v legislativě, kterou chystám, jedná se také o činnost policisty ve prospěch strany? Je toto důvod pro jeho výpověď? Z mého pohledu nikoliv,“ dodal Kolářík. Návrh na svolání bezpečnostního výboru považuje za nešťastnou snahu o zviditelnění se před volbami do Evropského parlamentu.

CIF24

Bezpečnostní výbor se má na mimořádném jednání sejít v úterý 21. května. Poslanci budou debatovat o míře, do které se členové bezpečnostních sborů mohou angažovat v politice. Členové ANO by na jednání chtěli pozvat ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), policejního prezidenta, Mazánka a případně ředitele či zástupce Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace a Vojenského zpravodajství.

Dále čtěte:

ANO získá v europarlamentu osm křesel, jednoho zástupce bude mít i SPD, vyplývá z projekce voleb

Evropské volby: ANO chce dostat do Bruselu ekonoma Hlaváčka, poslankyni Maxovou i expiráta Knotka

Evropské socialisty povede do voleb Nizozemec Timmermans

Jan Zahradil bude kandidovat na post šéfa Evropské komise

Evropský projekt čelí největšímu ohrožení od války, říká kandidát na šéfa komise Weber

Osvědčený kádr: komunisty do evropských voleb povede Konečná

Piráti chtějí v eurovolbách získat 20 procent hlasů, zaměří se na ochranu jednotného trhu

  • Našli jste v článku chybu?