Menu Zavřít

SPOR SOUDKA SE ŠLOUFEM

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Peníze pro ČSSD

PRAHA – Bývalý šéf Škody Plzeň Lubomír Soudek minulý týden obvinil šéfa premiérových poradců Miroslava Šloufa, že mu vyhrožuje (EURO 36/2000). Zároveň uvedl, že na podzim 1998 podpořil několika miliony korun sociální demokracii.

„Na podzim 1998 při setkání premiéra s českými průmyslníky v Lichtenštejnském paláci mě Miloš Zeman v kroužku několika lidí požádal, jestli bych nemohl několika miliony korun napomoci přesvědčit poslance ke schválení státního rozpočtu na rok 1999. Požadované finanční prostředky byly předány během čtrnácti dnů, doplnil k tomu Soudek později. Říká, že v kruhu, v němž prosba Zemana zazněla, dále stáli Miroslav Šlouf, Ladislav Krofta, Martin Mosinger a několik ředitelů plzeňské Škodovky.

Miroslav Šlouf ale týdeníku EURO odpověděl, že neví o žádné finanční podpoře Lubomíra Soudka směrem k sociální demokracii. „Dar byl předán přímo do rukou Šloufa, kterého Zeman pověřil vyřešením této záležitosti. Jsou na to dva svědci, kteří peníze předávali. Jedním z nich je Ladislav Krofta. Dále existuje magnetofonový záznam z předání peněz v jedné pražské restauraci nedaleko Úřadu vlády. Sám Šlouf mi později potvrdil, že peníze dostal, a před oběma prostředníky poděkoval, namítá na Šloufovo vyjádření Lubomír Soudek.

ebf - tip - debata

„Panu Soudkovi jsem nikdy nic takového, že ,jestli něco řekne, půjde do tepláků , nevzkazoval. Škoda, že si tyto vzkazy u mě alespoň telefonicky neověřil, což bych u člověka jeho kalibru předpokládal. Pak by nemusel říkat takové ubohosti, uvedl poradce Šlouf k Soudkovým obviněním. Bývalý generální ředitel Škody Plzeň se brání tvrzením, že Šlouf se s ním odmítá spojit. „Když vám nevezme telefon a nikdo vás na něj nespojí, tak je těžké si to u něj ověřit. A ta osoba, která vzkaz tlumočila, je s ním v každodenním styku, říká Lubomír Soudek.

Týdeník EURO dal předsedovi premiérových poradců příležitost vyjádřit se i k novým Soudkovým informacím. Šlouf odpověděl pouze jednou větou: „Pokud bude tato slova opakovat pan Soudek veřejně, předám celou záležitost advokátovi.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).