Menu Zavřít

Spořínek je zpátky ve vládě

4. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Schwarzenberg zaplatí „audit“ majetku lidoveckého vicepremiéra

Předseda lidovců Jiří Čunek se po pěti měsících dostal zpátky do vlády. V Topolánkově kabinetu přitom zůstal i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, a to přes svá dřívější prohlášení, že s neočištěným Čunkem u jednoho stolu sedat nebude.
Premiér dostál svému slovu, že bude-li chtít strana lidová mít Čunka ve vládě, vezme ho zpátky. Minulý týden navrhl jeho reinstalaci do svého kabinetu prezidentovi Václavu Klausovi, který ho v souladu s Ústavou obratem jmenoval ministrem.

Čunek: Prostě umím šetřit Staronový místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj nevysvětlil, kde vzal 3,5 milionu korun, které v listopadu 1998 uložil na tři různá bankovní konta, ani nezveřejnil usnesení státního zástupce Arifa Salichova, kterým bylo zastaveno jeho trestní stíhání. Přitom oba tyto akty si stanovil ministr zahraničí Schwarzenberg jako podmínku, aby souhlasil s Čunkovým návratem do vlády. Jinak kníže Schwarzenberg hrozil odchodem z kabinetu, což by podle zelených zřejmě vedlo k rozpadu koalice. Nakonec však ministrovi zahraničí stačilo, že bude moci poslat auditorskou firmu, aby překontrolovala účty Jiřího Čunka a jeho rodiny.
Bývalý vsetínský starosta přitom původ svých peněz vysvětluje stejně šikovně a důvěryhodně, jako když Karel Srba (bývalý tajemník ministra zahraničí Jana Kavana) říkal, že mu ty peníze našetřil nebožtík tatínek do krabice od bot, nebo když se bývalý premiér Stanislav Gross zaklínal půjčkou od strýčka Vika. Jiří Čunek totiž v listopadu 1998 uložil milion korun sám do ČSOB, druhý milion a půl šel uložit společně s tchýní Marií Úlehlovou (pracovala jako školnice ve školce) a třetí milion ukládal údajně jménem bratra, který je katolickým mnichem. Na otázku, kde on a jeho rodina získali tolik peněz, když z platů starosty, školnice a řeholníka to být nemohlo, Čunek odpovídal, že prostě umí šetřit.

Zadání jako u holiče „Pane Čunek, máte u sebe nějaké špinavé peníze?“ „Ne, nemám.“ „A co doma?“ „Doma, děkuji za optání, všichni zdrávi!“ „Audit“ u Čunků začal 2. dubna a již o den později vznikaly vtipy o tom, jaké bude jeho zadání.
Další vtip zní: „Pane místopředsedo vlády, my Vám uděláme audit jako u holiče! Jak to chcete?“
„Jsme rádi, že to neděláme.“ „Je to hnus fialovej, osobně bych do toho chuť neměl.“ „My to, díky bohu, nebudeme.“ „Tuto zakázku bychom nevzali, doporučil bych někoho jiného, protože to bude všechno možné, jen ne standardní šetření.“ Tyto věty jsou okamžité odpovědi čtyř vysoce postavených manažerů takzvané velké auditorské čtyřky, tedy Ernst & Young, KPMG, PricewaterhouseCoopers a Deloitte, na otázku, zda náhodou nedělají „audit“ Čunkova majetku.
Všichni auditoři z velké čtyřky, které týdeník EURO oslovil, mají za to, že v případě Čunka o auditu není možné hovořit. „Audit fyzické osoby či rodiny je nesmysl. Pro tyto případy existuje výraz forenzní šetření. Ale toto slovo zní blbě, proto politici používají nesprávný výraz audit,“ řekl týdeníku EURO šéf jedné nadnárodní auditorské společnosti, který si nepřál být jmenován. Rozdíl mezi klasickým auditem a forenzním šetřením je podle něj velký. Audity se dělají podle zákonem přesně stanovených postupů, výsledek je také velice standardizovaný. U forenzního šetření záleží na zadání klienta, kterým je ministr Schwarzenberg. V tomto případě neexistuje zákonná povinnost dodat všechny vyžádané dokumenty. Čunek může například tvrdit, že některé doklady již nemá. A kdyby auditoři měli podezření, že jde o úmyslné skrývání dokumentů, nemohou to dokázat.

ebf - tip - debata

Nebyl to apríl Prověřování Čunkova majetku prý začalo hned po aprílové dohodě premiéra Mirka Topolánka, předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga a předsedy Strany zelených Martina Bursíka. Šetření má trvat do začátku července. Co na „auditu“ rodiny Čunkových bude trvat tři měsíce, když podobný proces u firem se stamilionovým obratem trvá maximálně tři týdny, nikdo z aktérů dohody nechce vysvětlit. Na to, jak „audit“ dopadne, ale nemusíme čekat do léta. Je totiž zjevné, že auditor nenajde víc než policie, neboť její pravomoci jsou nesrovnatelně větší.
Ministr Schwarzenberg podle Hospodářských novin už „najal soukromou auditorskou firmu, která začne v nejbližších dnech žádat po lidoveckém předsedovi nejrůznější dokumenty“. Operování se slovem soukromá mělo zřejmě za cíl přesvědčit lid, že se šetřením nebude mít stát nic společného. Topolánek, Čunek, Schwarzenberg a Bursík ale dobře vědí, že v Česku státní auditorské firmy - nepočítáme-li Nejvyšší kontrolní úřad – přece neexistují.
„Dohoda je taková, že pan Čunek bude auditorské firmě předkládat dokumenty, které si auditor vyžádá,“ uvedla Schwarzenbergova mluvčí Zuzana Opletalová. Jméno firmy ale odmítla prozradit. Prý proto, že si ministr zahraničí nepřeje vystavovat auditora tlakům médií. Jakým tlakům? Čeho se Schwarzenberg bojí?
Postup by měl být zcela opačný! Okamžitě zveřejnit jméno auditora, jeho adresu včetně e-mailové a čísla telefonů, aby lidé, kteří o této kauze cokoli vědí, mohli poradit, na co se mají ptát či jaké dokumenty od Čunka žádat. A jméno auditora by veřejnost měla znát i proto, aby mohla zjistit, zda firma a s ní spojené osoby měly státní zakázky, nebo neměly.

(box:)
Jak šel Čunkův čas
listopad 2006 - policie podezírá Čunka, že jako starosta Vsetína vzal od společnosti H&B REAL úplatek půl milionu korun za prodej podílu města ve firmě Vsetínské byty leden 2007 - Čunek jmenován místopředsedou vlády a ministrem pro místní rozvoj únor 2007 - Senát ho zbavuje imunity a policie obviňuje z přijetí úplatku; zelení požadují jeho odchod z vlády duben 2007 - policie končí vyšetřování Čunkovy kauzy
červen 2007 - Nejvyšší státní zastupitelství odebírá případ žalobci Radimu Obstovi a přiděluje jej žalobci Arifu Salichovovi
srpen 2007 - Salichov zastavuje Čunkovo stíhání kvůli údajným vadám ve vyšetřování říjen 2007 - Česká televize reportuje, že Čunek pobíral v devadesátých letech od státu sociální dávky a příspěvky na bydlení, a zároveň si uložil do bank 3,5 milionu korun
listopad 2007 - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká obnovuje Čunkovo stíhání a ten podává demisi z vlády; státní zástupce Salichov však znovu trestní stíhání zastavuje
leden 2008 - policie odkládá vyšetřování případu čerpání sociálních dávek únor 2008 - ministr Karel Schwarzenberg říká, že jej Čunek nepřesvědčil, že by spolu mohli sedět ve vládě, neboť šéf lidovců nevysvětlil své finanční záležitosti, a opakuje varování, že v případě Čunkova návratu on odejde duben 2008 - premiér Mirek Topolánek oznamuje Čunkův návrat do vlády a Schwarzenberg v koaličním kabinetu zůstává.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).