Menu Zavřít

Sportovci chtějí trestat bývalé bafuňáře Sazky

16. 9. 2013
Autor: ŠJů - Wikimedia Commons

Někdejší členy představenstva zkrachovalé loterijní firmy Sazka patrně čekají dlouhé soudní spory o stamiliony korun. Podle informací týdeníku Euro totiž vedení České unie sportu hodlá po těchto „manažerech“ soudně vymáhat škody, které podle jeho přesvědčení způsobili svazu působením v představenstvu Sazky.

„Nebudeme se k tomu vyjadřovat, vše oznámíme zhruba do měsíce na tiskové konferenci,“ sdělil šéf České unie sportu Miroslav Jansta.

Česká unie sportu, dříve Český svaz tělesné výchovy, byla do roku 2011 největším akcionářem Sazky. Předloni ale zkrachovala, především proto, že neutáhla splácení dluhů za předraženou O2 arenu. Podle informací týdeníku Euro, které potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje, již vedení České unie sportu předalo policii velké množství dokumentů, které mapují činnost představenstva a dozorčí rady Sazky hlavně v letech 2003 až 2011. Ze stejného důvodu policie vyslechla členy představenstva Sazky, kteří ve firmě působili ve zmíněném období. Výslechy navíc mají pokračovat i v dalších měsících.

Předsedou představenstva a generálním ředitelem Sazky byl před jejím krachem Aleš Hušák, takřka neomezený vládce ve firmě. A to navzdory tomu, že v představenstvu sedělo šest sportovních funkcionářů, tedy zástupců akcionářů.

Jinými slovy, vliv představenstva složeného ze sportovních funkcionářů, jež mělo kontrolovat dění ve firmě a prosazovat zájmy akcionářů, byl minimální.


Čtěte také:

Bývalý velký věřitel Sazky Gladiolus skončil v likvidaci

EBF24

Nová Sazka vydělala loni Komárkovi 290 milionů

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).