Menu Zavřít

Sprint k bruselskému vemenu

16. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Auditor v pátek dokončil šetření na místě, teď píše zprávu pro Janotu

Je za minutu dvanáct a zemědělská platební agentura, budovaná na základech nynějšího Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), stále ještě není schopna zahájit svou činnost. Instituce, která je pro české rolníky životně důležitá k čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie, však bude k datu vstupu zřejmě připravena. Takříkajíc o chlup. Pověřená auditorská firma BDO CA minulý pátek dokončila „šetření na místě“, které se stane podkladem pro vypracování finálního auditorského výroku. Závěrečnou auditorskou zpráva teď píše a v příštích dnech ji předloží ministerstvu financí. Kompetentní orgán - takzvaný národní schvalovací úředník, jímž je první náměstek ministra financí Eduard Janota – je oprávněn po prostudování zprávy agentuře udělit (či neudělit) zmocnění k činnosti. Své rozhodnutí o akreditaci poté nahlásí do Bruselu.

Pár dnů navíc.

Podle harmonogramu měla být závěrečná zpráva předložena Sobotkovu ministerstvu do 20. dubna. To se však již nestihne. „Zřejmě bude hotova v pátek 23. či v pondělí 26. dubna,“ říká zdroj týdeníku EURO. Náměstek Janota tak na hloubavé čtení nebude mít moc času, jelikož k 1. květnu musí bezpodmínečně začít administrativní provoz. Agentura ohlásila, že si zemědělci mohou již tento týden začít vyzvedávat žádosti o přímé platby, které jim budou vypláceny podle plochy obhospodařované půdy. O napjatých termínech svědčí i fakt, že podle usnesení Špidlovy vlády z 9. července loňského roku měl ministr zemědělství Jaroslav Palas zajistit, aby agentura byla připravena „k provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných ze záruční sekce Evropského zemědělského orientačního a záručního fondu (EZOZF) do 31. prosince 2003“. Vinu však nelze svalovat pouze na něj. Značné zdržení v přípravě má na svědomí již předešlý ministr Jan Fencl. Akreditační šetření SZIF bylo auditorem zahájeno 16. prosince loňského roku. Firma BDO CA je ve své předběžné zprávě, kterou minulý pátek v poledne předala ministerstvu financí (s jejím textem měl týdeník EURO možnost se seznámit), optimistická. „Je předpoklad, že z auditorské zprávy vyplyne, že jsou vytvořeny podmínky, aby SZIF mohl plnit požadavky stanovené legislativou ES,“ píše auditor. Jeho zjištění ale odpovídá aktuálnímu stavu, kdy postupy kontrol a plateb ještě nefungují (ani v provozních podmínkách nemohou), neboť systém bude naostro spuštěn až po datu akreditace. Až poté se mohou ukázat některé mouchy.

KL24

Schopni provozu.

Zemědělská platební agentura (SZIF) plní ve vztahu k výdajům záruční sekce EZOZF tři hlavní funkce - schvalování plateb, provádění plateb a zaúčtování platby. Auditorská zjištění ukazují, že agentura má předpoklady pro jejich vykonávání. Také vybudovaná administrativní struktura SZIF podle BDO CA zajišťuje, aby zmíněné tři hlavní funkce byly od sebe odděleny, což je velmi důležitou podmínkou (hlavně jako obrana proti případným podvodům, aby se nestalo, že stejný člověk platbu schvaluje, provádí i účtuje). Jsou vypracovány podrobné písemné postupy pro jednotlivá funkční místa a pracovní pozice.
Taktéž směrnice oborových procesů pro všechny činnosti agentury (pro oblast přímých plateb, společnou organizaci trhu i tzv. Horizontální plán rozvoje venkova) a směrnice správních a průřezových procesů jsou hotovy. SZIF rovněž „vytvořil předpoklady pro fungování vnitřního kontrolního systému a zajistil službu vnitřního auditu“. Pracovní pozice jsou zatím obsazeny z 85 procent plánovaného stavu. Volná místa mají být doplňována postupně (agentura má mít celkem téměř 700 zaměstnanců včetně sedmi regionálních pracovišť). SZIF využil možnosti delegovat některé činnosti i na jiné orgány a uzavřel smlouvy s Ministerstvem zemědělství ČR, Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským, Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, Státní veterinární správou a Státní rostlinolékařskou zprávou.

Příprava na ostrý start.

V minulém týdnu byly uskutečněny pilotní testy celého agrárního „penězovodu“ zaměřené na zabezpečení systému, přijímání žádostí, administraci žádostí a tvorbu rozhodnutí, stanovení vyplacené částky podpory a její kontrolu, přenos platby do účetního systému, vytvoření hlášení do EU a následnou kontrolu, dokumenty a hlášení. Od 20. dubna bude podle auditora zahájena příprava na přechod do produkčního prostředí a od 30. dubna by mělo být produkční prostředí konečně spuštěno. Není prý ohrožena ani bezpečnost dat. „Dosavadní informace expertního týmu ukazují, že bezpečnostní standardy počítačového zabezpečení jsou splněny a jsou vytvořeny předpoklady pro zajištění důvěrnosti, integrity a dostupnosti dat,“ uvádí na závěr své páteční zprávy auditor.

  • Našli jste v článku chybu?