Menu Zavřít

SRDCE, JEŽ BIJE MODŘE

3. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Oblast Mendoza je ideálním místem pro modré odrůdy

Když přednedávnem poklesla spotřeba vína v Argentině ze sta litrů na hlavu a rok o více než polovinu, mělo to dopad i na pěstitele révy. Rozlohy vinic byly redukovány a na místech někdejších vinohradů se objevily výsadby ekonomicky výnosnějších plodin, cibule nebo česneku. Argentinští konzumenti se od vína odvrátili a mládež – jako všude na světě – volila raději drinky míchané na bázi tvrdého alkoholu a nealko nápojů. Řešení bylo nutné a vůbec na snadné, vždyť podíl opravdu jakostních vín na celkové produkci nedosahoval ani dvaceti procent. Vláda země proto připravila rozsáhlý revitalizační program s bohatými dotacemi, který měl pokles zastavit a dovést argentinské vinařství k renesanci. Pod dojmem výsledků v sousedním Chile se i argentinští vinaři pustili cestou za vysokou kvalitou. Nejrozsáhleji a nejrychleji se tento trend ujal na území, považovaném zde pro révu za nejlepší, v Mendoze.
Mendoza, vinařské srdce Argentiny, je její největší oblastí s produkcí dosahující dvoutřetinového dílu na veškerém množství vína. Od západu kryté Andami, z jejichž srázů čerpají bohaté závlahy, od východu otevřené vnitrozemskému klimatu s lehýnkým přídechem vzdáleného Atlantiku, jsou viniční tratě v Mendoze ideálním místem pro modré odrůdy. Z nich je nejdůležitější sortou Malbec, nejlépe tam vyzrává Cabernet Sauvignon a báječně se daří i Temprannillu a Syrahu. Ovšem mnozí z třiceti tisíc vinařů v Mendoze sázejí i na přípravu vín bílých, v jejich výsadbách dominují vedle Chardonnay také Chenin Blanc, Johannisberger Riesling (náš „rýňák) a objeví se i Muscat. Stejně jako se teprve nedávno vydali cestou ke kvalitě někteří vinaři, následují je nyní stále další. Podpora státu, příklad úspěchu, jaký dokázali během nemnoha let realizovat v sousedním Chile, a v neposlední řadě dobré pěstební podmínky, to vše dává argentinským sklepům šanci prosadit se i na mezinárodních trzích. Zatím se však i přes veškerý pokrok na nejvyšší místa žebříčku kvality prodírají vína z Argentiny jen sporadicky. Ovšem injekce zahraničního kapitálu z vinařsky vyspělejších států mohou tento trend urychlit a dodat mu masovějších dimenzí, aby zasáhl mimo Mendozu i ostatní oblasti. Průnik vín s argentinskou etiketou mezi světovou top kvalitu je sice sporadický, ale přece jen existuje a mírně se rozšiřuje. Není patrně daleko doba, kdy se země, co do množství produkce pátá na světě, propracuje mezi pětku největších i v kvalitě.
S víny Argentiny se rozloučíme bílým Chardonnay z nabídkové řady Karlovarské Becherovky. Reprezentant oblasti Mendoza, sklepy Etchart, řada Rio de Plata, ročník ´99, je klasickým příkladem vín tohoto terroiru. Důrazné, rozpínavé ve výrazu, obsáhlé mnohasložkové kytky, silné a příjemné. To svědčí o vysoké kvalitě hroznů, ze kterých bylo připraveno. Projev v chuti je stejně silný, ovocitě svěží s lehkou převahou zelených jablek a dlouhým dozvukem, nicméně je v něm patrná stopa po jisté – v dobrém míněné – hrubosti. Víno se v ústech chová expanzivně, z harmonicky uzavřeného projevu vyrážejí v dozvucích jisté naturální, „neučesané“ projevy. Zde je zřejmě výsledek disproporcí mezi dobrou surovinou a o schůdek méně dobrou technologií nebo práce s touto technologií. Toto Chardonnay nám dává poměrně přesnou představu o tom, co chybí vínům Argentiny k dosažení vinařského Mount Everestu. Ukazuje však také, jak málo jim chybí k tomu, aby ho skutečně dobyla.
Pro svou sílu a poněkud rustikální projev bude Chardonnay Etchart dobrým partnerem pro lehce pikantní úpravy ryb a bílého masa.

  • Našli jste v článku chybu?