Menu Zavřít

Šrotovné v Česku zřejmě nebude

23. 11. 2009
Autor: profit

Čeští spotřebitelé se šrotovného na vozidla zřejmě nakonec nedočkají. ČSSD už nyní jeho zavedení vzhledem ke stabilizaci poptávky po autech nedoporučuje, nechystá jej ani vláda.

Autor: Martin Siebert

CIF24

Sociální demokraté vyplácení šrotovacích prémií za starý vůz při nákupu nového vozidla dosud prosazovali. Šrotovné ale bylo podle nich vždy jen nástrojem k překonání prudkého poklesu odbytu aut. „My jsme šrotovné prosadili do zákona jako možnost a svěřili jsme vládě kompetenci rozhodnout o jeho zavedení, pokud to bude nezbytně nutné,“ uvedl místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka Sobotka.

Odstoupení od šrotovací prémie se nelíbí Sdružení automobilového průmyslu (SAP). „Jedná se o zásadní nepochopení funkce šrotovného,“ reagoval ředitel sekretariátu SAP Antonín Šípek. Šrotovné má podle něj motivovat k vyřazování ekologicky a bezpečnostně nevyhovujících vozidel. Se stejným cílem prý toto opatření používaly například Francie či Německo již před vznikem ekonomické krize. „Jelikož je vozový park v ČR značně přestárlý, jeho obnova má smysl v každém okamžiku,“ tvrdí Šípek.

  • Našli jste v článku chybu?