Menu Zavřít

Štafeta ve slovenských rukou

7. 1. 2004
Autor: Euro.cz

Nájemní práva na lukrativní objekt vlastní společnost Credit Partner

Co nedokázali Češi, vyřeší snad Slováci. Toto konstatování by mohlo být mottem rekonstrukce empírového domu U Hybernů, který stojí v centru Prahy na Náměstí Republiky. Nájemní práva na několik let chátrající památku vlastní v současné době slovenská společnost Credit Partner, která hodlá v objektu vybudovat muzikálové divadlo. Tento záměr měli i předchozí nájemníci. Nikomu z nich se ale nepodařilo sehnat potřebné finance.

Začalo to lotynkou.

Anabáze s domem U Hybernů byla zahájena před deseti lety. Tehdejší ministr kultury Jindřich Kabát nechal dvě významné pražské památky v majetku státu – dům U Hybernů a U Černé Matky Boží – zastavit bance za poskytnutí 350milionového úvěru na rozjezd loterie Česká lotynka, která měla sloužit na podporu kultury. Loterie však nedosáhla žádného zisku a objektu hrozilo, že propadne Komerční bance. Stát ho nakonec vykoupil, ale na jeho rekonstrukci a provoz už neměl peníze. Státní fond kultury proto uzavřel v roce 1997 třicetiletou nájemní smlouvu se společností Musical. Ta přislíbila, že zde vybuduje muzikálové divadlo. Rekonstrukci sice zahájila, ale nedokončila. Chyběly jí prostředky.
V červenci roku 2000 přestavbu řídila firma Hybernia, ve které měl kromě Musicalu vlastnický podíl i Bonton. Ten Hybernii postupně celou ovládl. Nicméně ani Bonton obnovu paláce nedotáhl. Důvodem byly opět finance. Přitom, jak vyplývá ze smlouvy, rekonstrukce měla být dokončena do konce září loňského roku. Ministerstvo kultury termín posunulo na květen letošního roku a nájemní smlouvu prodloužilo na padesát let. Tyto podmínky se ovšem Bontonu už netýkají.

Televize, produkce, muzikály.

„V srpnu loňského roku jsme stoprocentní vlastnictví Hybernie převedli na společnost s ručením omezeným Credit Partner,“ řekl týdeníku EURO Zdeněk Kozák, prezident Bontonu. Za firmou Credit Partner, která má sídlo v Banské Bystrici, stojí Ján Kováčik. Známý slovenský podnikatel je spoluvlastníkem televizní stanice Markíza, šéfuje produkčnímu domu Forza a je zároveň předsedou představenstva akciové společnosti Divadlo Broadway, která provozuje pražské divadlo specializující se na původní české muzikály. Podobná scéna pravděpodobně vznikne i v domě U Hybernů. Jak vyplývá z informací týdeníku EURO, neměla by se situace, kdy byla rekonstrukce zastavena kvůli nedostatku finančních prostředků, již opakovat. „Nyní probíhá revize původního projektu, který je několik let starý. To bude trvat přibližně měsíc až dva. Stavba by měla být dokončena do roku 2005,“ tvrdí Kozák. Celkové náklady rekonstrukce, do nichž je zahrnuta i proinvestovaná část, se odhadují na 200 milionů korun. Prezident Bontonu předpokládá, že se investice současnému nájemníkovi vyplatí. „Dům se nachází v unikátní lokalitě v centru Prahy. Divadlo bude hrát známé zahraniční muzikály, na které získá licenci. Lze předpokládat, že představení kromě domácích přitáhnou i cizince,“ dodává Kozák.

CIF24

Zajímá se i skupina J&T.

Nákladnou přestavbou by kromě domu U Hybernů měly projít i dvě sousední stavby, o které má zájem slovenská skupina J&T. „Chtěli bychom objekty rekonstruovat na luxusní hotel,“ řekl týdeníku EURO Dušan Palcr, partner J&T. Dodal, že skupina se již dohodla se dvěma hotelovými řetězci, které jsou ochotny se zúčastnit projektu. Je ale otázkou, kdy začne jeho realizace. V současné době v jednom z domů sídlí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, v druhém ministerstvo práce a sociálních věcí. I když J&T podala oficiální žádost o odkoupení nemovitostí, konečné schválení bude věcí vlády. Rozhodnutí doposud nepadlo. Vedení J&T se domnívá, že luxusní hotel zajistí úspěch muzikálovému divadlu U Hybernů, protože pomůže přitáhnout finanční prostředky. S tím však Kozák nesouhlasí. „Projekt bude ziskový i sám o sobě. Není nikde dáno, že hosté, kteří se v sousedním hotelu ubytují, navštíví také divadlo,“ tvrdí šéf Bontonu. Souhlasí ale s tím, že hotel bude daleko lepším využitím nemovitostí na lukrativní adrese. „Je nesmysl, aby takovéto objekty obývali úředníci,“ říká Kozák. Dodává, že důležitější než nové hotely, bude pro dům U Hybernů to, jak se podaří dokončit přestavbu bývalých kasáren na náměstí Republiky. Tento komplex by se do roku 2006 měl přeměnit na obchodní centrum se 40 tisíci metry čtverečními komerčních prostor.

Irské kořeny Palác U Hybernů, původně kostel Neposkvrněného početí Panny Marie, pochází z poloviny 17. století. Název dostal podle řádu františkánů. Jeho členové přišli do Čech z Irska, které se latinsky nazývá Hibernia. Františkáni postavili vedle kostela klášter. Obě stavby sloužily svému účelu až do 19. století, kdy je císař Josef II. nechal přestavět na celnici. Později byl palác U Hybernů využíván také jako kasárna a výstavní síň.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).