Menu Zavřít

Stále horší zápach Visegrádu

12. 9. 2016
Autor: Redakce

Zdá se, že po rocích spánku zažívá visegrádská čtyřka zlatou intelektuální renesanci. Není už téměř dne, aby hlavně z Polska nebo Maďarska nezazněla nějaká zajímavá myšlenka páchnoucí dobou majora Zemana.

Zdá se, že po rocích spánku zažívá visegrádská čtyřka zlatou intelektuální renesanci. Není už téměř dne, aby hlavně z Polska nebo Maďarska nezazněla nějaká zajímavá myšlenka páchnoucí dobou majora Zemana.

Posledním hitem je „kulturní kontrarevoluce“, kterou Evropě slíbili při vzájemných myšlenkových líbánkách na jihu Polska dva velikáni Visegrádu: maďarský premiér Viktor Orbán a polský stínový premiér Jaroslaw Kaczynski, jenž v Polsku vládne zezadu.

Tedy: nejde o žádný laciný dvojsmysl, ale pouhý fakt, že vládu neřídí jako premiér, což bývá zvykem v demokraciích, ale jako předseda strany Právo a spravedlnost. To bývá zvykem spíš v jiných zemích, které sice zpravidla mívají nižší HDP, ale vyšší počet politických vězňů.

Orbán s Kaczynskim se už delší dobu hojně vykrádají, takže nebylo žádným překvapením, když teď své publikum společně obšťastnili slovy o „zápachu mezinárodního kapitálu“, „ekonomickém vlastenectví“ nebo naší „historické identitě“. „Brexit je pro nás fantastická příležitost. Nacházíme se v historickém momentu,“ řekl Orbán. Ano, jistě: hlavně my Češi se nacházíme v historickém momentu opustit konečně stále tuhle východnější partu, k níž určitě nechceme patřit.

Čtěte další komentář Petra Holce k V4:

Bídná kritika bídného Visegrádu

Visegrádská čtyřka, ilustrační foto

Ne že by samozřejmě brexit nebyl fantastickou příležitostí, abych Orbána vykradl i já, k reformě EU. Problém je, že EU potřebuje přesně opačnou reformu, než jakou ve svých zemích praktikují Orbán s Kaczynskim: zatímco ti je svou kulturní kontrarevolucí nenápadně zbavují demokracie, jíž vidí jako zbytečný dekadentní přežitek, co jen hází pod nohy klacky jejich smělým plánům, EU naopak potřebuje demokratizovat.

ebf - tip - debata

Ne však od zápachu mezinárodního kapitálu, což jsme za komunismu zkoušeli čtyřicet let a výsledkem byly džíny z Prostějova, ale od přežité a nefunkční struktury bruselských institucí. Problém je, že když o demokratizaci mluví Orbán s Kaczynskim, myslí demokratizaci v maďarsko-polském duchu: všichni zase budeme svobodní chodit do kostela, vyznávat tradiční rodinné hodnoty a ukájet se ekonomickým, sociálním i kulturním vlastenectvím, které nekazí žádná liberální média, protože i s nimi zatočíme.

Česko je malá exportní ekonomika, jíž máloco zničí tak, jako když ji uzavřeme před zápachem mezinárodního kapitálu a za plotem si budeme pěstovat národní šampiony ušetřené mezinárodní konkurence, jak to teď chtějí i v Polsku. Výsledkem takové kulturní kontrarevoluce totiž nebývá nic moc jiného než Dalibor Janda. Anebo někdo jako Orbán, kterého v Polsku jmenovali „Mužem roku“. To je titul, který má zhruba stejnou hodnotu jako medaile z obskurních soutěží na lahvích tuzemských vín, v nichž se občas skrývá překvapení.


Přečtěte si další komentáře autora:

Jsi idiot, anebo idiot?

Díky Zemanovi Němci konečně pochopí Čechy. Nebo jen Zemana?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).