Menu Zavřít

Stamiliony s otazníkem. Kontrola hospodaření ukázala neradostný stav městské policie

15. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

V přetahované o vedení pražské městské policie vyšel na světlo klíčový argument. Téměř rok torpédovaný dokument s výsledky kontroly zakázek ukázal na možné pochybnosti u kontraktů v souhrnné výši 293 milionů korun.

Magistrátní skupina také u městské policie napočítala zhruba dvě desítky správních deliktů. Jenže vedení policie pochybnosti vyvrací a má i oporu v příslušném radním. Spíše než poslední kapkou, která měla završit osud Eduarda Šustera coby ředitele městské policie, je tak kontrola důkazem toho, jaké tlaky kolem městské policie jsou.

Hra o miliardy

Praha dá letos podle rozpočtu na bezpečnost 2,5 miliardy korun. Z toho jen městské policii půjde na běžné výdaje 1,78 miliardy korun. Pro srovnání: S takovou sumou si musí letos vystačit krajské město Hradec Králové. Je jasné, že peníze v tomto objemu přitahují pozornost. Navíc když bývalý šéf strážníků Vladimír Kotrouš skončil za mřížemi právě kvůli přijetí úplatku za manipulování jedné ze zakázek.

Současné vedení policie není v tak exponované situaci. Ale potíže se už zhruba rok skládají jedna k druhé. Nedaří se udržet strážníky, kteří odcházejí. Vloni si stěžovaly odborové organizace na špatný přístup k zaměstnancům. Ani průzkum oblíbenosti městské policie u Pražanů nedopadl nejlépe. Ne že by se s tím dopředu nepočítalo, ale až tak negativní reakce vedení magistrátu nečekalo. Připomeňme, že spíše nebo rozhodně nespokojeno bylo s prací městské policie 61 procent lidí. Z magistrátu také znějí hlasy o špatné komunikaci šéfa Šustera, nespokojenost několikrát vyjádřila i primátorka Adriana Krnáčová. A pak je tu ona kontrola, o níž byl protokol vyhotoven loni v květnu a od té doby se až dodnes závěry nedostaly ven.

Pro vedení policie nejsou výsledky příjemné. Proto je atakovalo, seč mohlo. Podávalo námitky, rozporovalo, zda byla kontrola řádně ukončena. Už vloni na podzim se o ní (případně o odvolání ředitele) mělo jednat na zastupitelstvu, ale až v posledních dnech přišla na přetřes v radě města, která závěry schválila.

Sporné zakázky

Magistrátní skupina se podívala na více než tři desítky vybraných zakázek a našla konkrétní pochybení. Třeba u tendru pro AK Brož, Sedlatý na administraci veřejných zakázek nebyla stanovena hospodárně kritéria, a došlo tak k situaci, že částka 15 tisíc za práci advokátní kanceláře byla pětinásobně překročena. Kontroloři také vyjádřili podezření na dělení zakázek, když strážníci pořizovali auta pro odchyt psů a pro odvoz osob pod vlivem návykové látky. Protože se jedná o totožná auta, jen s jiným typem nástavby, měla být vypsána jedna takzvaná nadlimitní zakázka s přísnějšími pravidly, nikoli dvě podlimitní se čtyřměsíčním odstupem v roce 2014. Podobné znaky podle kontrolorů jeví i další zakázky.


Centrála proti zločinu začala v prvním roce řešit 361 kauz. Čtěte více

 Ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Michal Mazánek


Tendru na výstrojní materiál za 150 milionů zase kontroloři vytýkají administrativní chyby v dokumentaci nebo diskriminační kritéria. PC dodávka takzvaných „nulových klientů“ z roku 2015 měla být problémová v tom, že nelze zpětně dohledat, které firmy dostaly výzvu k podání nabídky. Šlo tehdy o obchod za 1,7 milio nu, při kterém nebyla ani výzva k podání nabídky zveřejněna na profilu zadavatele. Stejné potíže pak měla zakázka za 1,8 milionu na komplexní služby exekutorského úřadu pro potřeby městské policie. Kontroloři se také pozastavili nad zakázkami na servis aut, úklidové práce či rekonstrukce objektů. U servisu aut šlo o tutéž společnost, která figurovala v korupční kauze bývalého ředitele policie.

Tisíce stran námitek

Vedení městské policie kontrolu doslova rozstřelilo. „My jsme proti tomu uplatnili 229 námitek na zhruba 1200 stranách textu a příloh. Z těchto námitek kontrolující větší část uznali. To znamená, že kontrolní zjištění v původním protokolu nebyla úplně stoprocentně podložena relevantními závěry,“ říká ředitel Eduard Šuster. Od konce roku 2015 funguje u městské policie skupina, která se věnuje veřejným zakázkám, a podle Šustera se sporné tendry z minulosti soutěží znovu a dosahuje se lepších cen.

Zastání má Šuster navíc ve svém přímém nadřízeném na magistrátu, radním pro bezpečnost Liboru Hadravovi (ANO), a tak vznikl další posudek, který už vyšel pro městskou policii lépe.

1,78 miliardy korun: objem peněz, který vydá letos městská policie na své běžné výdaje.
2,5 miliardy korun: tolik investuje hlavní město Praha letos do své bezpečnosti.
293 milionů korun: objem zakázek, u kterých mají magistrátní kontroloři pochybnosti.

Zdá se, že zpochybnění se podařilo před uveřejněním kontroly sehnat dost, a tak se řediteli podařilo protáhnout úvahy o svém odvolání do doby, kdy už nejsou relevantní. On sám se podle vyjádření pro týdeník Euro o svůj post neobává, protože kdyby se bál, dělal by prý svou práci špatně. „Pokud má někdo pocit, že mám ve funkci ředitele největší městské policie v České republice skončit, nechť takový bod předloží na jednání zastupitelstva a hlavně jej podpoří relevantními a nezpochybnitelnými argumenty,“ říká.

Řediteli nahrává také to, že ANO je v názoru na jeho setrvání nejednotné. Navíc začíná kampaň před volbami na magistrát a je to teď spíše primátorka Adriana Krnáčová, kdo by se měl obávat, jestli své postavení udrží. A to nejen po volbách, ale i před nimi uvnitř pražského hnutí ANO.

Boty proti zakázce

Aby ale nebylo pro ředitele Šustera všechno tak růžové, ke konci se začíná chýlit policejní vyšetřování jedné ze zakázek, která nebyla součástí auditu. Jde o tendr na boty pro strážníky za 24 milionů korun, ve kterém policie odmítla obuv převzít. Důvodem mělo být to, že je jiná, než si objednala. Firma Xena v roce 2016 nařčení odmítla a připravila žalobu. Do zakázky prý vložila několik milionů korun, o které přišla. Zatímco verze městské policie ukazuje na podfuk, který Xena chystala, firma sama tvrdila, že městská policie změnila svou objednávku, a tak se jí pouze přizpůsobila.

Policie České republiky, která věc šetří, má podle informací týdeníku Euro k dispozici posudek z letošního února, který vypracovala Zkušebna kožedělných a textilních materiálů a výrobků v Otrokovicích. A ten nevychází pro městskou policii jednoznačně pozitivně. Pokud pro ni skončí žaloba špatně, bude muset buď boty převzít, nebo zaplatit firmě Xena škodu. Nové argumenty pro odpůrce současného vedení policie se tak zřejmě ještě najdou, je ale otázkou, zda je bude chtít nebo mít kdo použít.

Pokud se nestane žádný otřes, osud vedení městské policie tedy rozřeší až volby. Vedle části ANO je s ním nespokojena i část ČSSD, zejména pak náměstek primátorky Petr Dolínek. Od této strany se ale nedá očekávat volební trhák a následný útok na pozici vedení městské policie.

CIF24

Tlaky kolem ní bude důležité sledovat. Už kvůli slabinám, na které kontrola ukázala. Ať už její čelný post obsadí kdokoli, je zřejmé, že nastaly nové časy. S úplatkem v ruce, jako Vladimíra Kotrouše, už asi nikdo nikoho nechytí.

Přečtěte si také:

Daňová Kobra navrhla obžalovat pět lidí. Měli způsobit škodu půl miliardy

Kauza Oleo Chemical: Rittigovu roli znovu projedná soud, bývalí majitelé půjdou do vězení

Kobra navrhla obžalovat 18 lidí z krácení daní. Způsobili škodu 1,4 miliardy

Kriminalita čtvrtým rokem v řadě klesá, loni o 7,3 procenta


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).