Menu Zavřít

Staněk předal Babišovi svou demisi, z vlády odejde na konci května

20. 5. 2019
Autor: čtk

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes předal premiérovi Andreji Babišovi svou rezignaci. Předseda koaliční sociální demokracie Jan Hamáček podle dřívějších vyjádření očekává, že předseda vlády na dnešní schůzce v Lánech předá rezignační dopis prezidentovi Miloši Zemanovi. Hlava státu se minulý týden odmítla ke Staňkovu rozhodnutí vyjádřit, dokud se s ním 28. května nesejde.

Staněk by měl odejít z vlády koncem května. Kritika se na něho snesla potom, co odvolal ředitele Národní galerie v Praze Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Babiš minulý týden uvedl, že čeká na oficiální informaci od ČSSD, že chce svého ministra vyměnit. Neví, zda Zeman demisi přijme, o Staňkovi s ním předtím nemluvil.

Schůzka prezidenta s dosluhujícím ministrem kultury je naplánována na příští úterý. Už tento čtvrtek by se měl Zeman sejít s vicepremiérem Hamáčkem. „Mám představu, jak (situaci) řešit. Chci ještě pár konzultací v rámci sociální demokracie. Nejsme pod žádným časovým tlakem, věřím, že k 31. květnu bude situace vyřešena,“ řekl dnes Hamáček.

Vítáte konec Antonína Staňka ve vládě?

Podle koaliční smlouvy přísluší výběr ministra kultury sociálním demokratům. Hamáček uvedl, že má k dispozici okruh kandidátů, konkrétní jména vyslovit odmítl. Dnes však zdůraznil, že funkci ministra považuje za politickou, takže v čele ministerstva by neměl stanout úředník, ale „politický ministr“.

Staněk rezignaci oznámil minulý týden po vytrvalém tlaku především z kulturní sféry, která reagovala kriticky na odvolání Fajta a Soukupa. Staněk v rezignačním dopise pochybení odmítl, za svými kroky si stojí a hovoří o štvavé kampani. Jeho odchod bude znamenat sedmou změnu v Babišově vládě.

CIF24

Přečtěte si: Zeman: Fajt předložil nepravdy, Ošťádal trpí morální degradací

Dále čtěte:

Fajt opakovaně porušoval zákon, hájí Staněk jeho odvolání

Čína ruší vystoupení umělců spjatých s Prahou. Kvůli výrokům primátora Hřiba

Šéf národní galerie Fajt skončil. Ministr Staněk na něj podal dvě trestní oznámení

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).