Menu Zavřít

Stanoviště pro Zelenou vlnu

6. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Kuchař i obsluha se předvedli v nejlepším světle

Navzdory spoustě pozitivních změn se v Praze stále najde několik depresivních míst. Za všechna lze jmenovat magistrálu a budovu někdejšího Federálního shromáždění, v níž však před několika lety vznikla nápaditá Zahrada v opeře. Dostat se do ní je ovšem trochu bojovka (pohodlný přístup podchodem metra byl kvůli obavám z teroristických útoků zabarikádován). S dálniční šedí venku kontrastuje japanizující interiér rozkvétající papírovými i živými květy. Bambusy, proutěné židle a svítidla s papírovými stínítky dotvářejí přírodní, ale zároveň velmi moderní prostředí z dílny Báry Škorpilové. Vystresovány kličkováním mezi auty a zmrzlé na kost usedáme ke stolečku u okna, odkud můžeme směle nabídnout spolupráci Zelené vlně. Z monitorování dopravy nás vzápětí vytrhuje číšník, jenž přináší graficky zdařilý jídelní lístek. Nabídka je solidní, výběr nám tedy chvilku trvá. Na úvod volíme horkou polévku – žampionový krém s liškami a tymiánem, respektive kokosovou polévku s kuřecím masem a čerstvým zázvorem. Záhy po objednání dostáváme na stůl košíček s dvěma druhy pečiva a talířek se stejným počtem dipů, máslem a paprsky syrové mrkve, bílé ředkve a okurky. Vše dobře vypadá a stejně tak i chutná. Ještě jsme se neprochroupaly ani polovinou, a již se před nás snáší dva hluboké bílé talíře. Krémová polévka obsahuje kousíčky hub a voní lesem. Sbíhají se nám sliny a naštěstí nejsme zklamány. Zelená snítka čerstvého tymiánu polévce dodává žádoucí další rozměr, avšak ozdoba ve formě tří kusů obvykle pikantních lišek má chuť i konzistenci jakéhosi vlhkého hadříku - snad v důsledku předchozího zmrazení? Lišky byly hlavním důvodem naší volby, avšak nakonec vedly k zamyšlení nad tím, proč – nechce-li restaurace investovat peníze do čerstvých hub - je raději nenahradí nějakou alternativní kvalitní surovinou. Kokosovou polévku představuje vývar s pár kousky kuřete, kokosovým mlékem, zázvorem, citronelou a spoustou nahrubo pokrájené zeleniny (mrkev, červená cibule, zelené fazolky). Navzdory thajské inspiraci pokrm prakticky nepálí, nicméně jeho chuť vůbec není marná. K naší úplné spokojenosti by stačilo, aby byl o stupínek hustší.
Následuje dlouhé čekání, za něž jsme však odměněny bažantími prsíčky na bylinkách, grilovanými s houbami Shiitake a řeřichou, k nimž jsme zvolily zeleninovou rýži. Filátka jsou naprosto špičková – šťavnatá, křehká, jen se rozsýpají. Jejich doplnění tmavě hnědým sosem, příliš slaným a mírně upomínajícím na guláš, však považujeme za krok vedle, neboť ušlechtilého opeřence poněkud degradoval do role druhých houslí. Nic proti experimentům, ale proč upravovat divočinu jako hovězí? Navinulý či ovocný charakter omáčky by bažantovi jistě prokázal lepší službu. Jako důkaz by mohla posloužit grilovaná kachní prsíčka s meruňkovou omáčkou a marockou rýží, jež jsme si objednaly paralelně. Představovala skutečnou trefu do černého. Několika růžovým plátkům narychlo upraveného masa – plného šťávy – dělala doprovod ostře oranžová omáčka ze sušených meruněk, jejíž pikantní, sladkokyselou chuť výborně doplňovala rýže ochucená skořicí, lískovými oříšky, rozinkami a černými olivami. Kuchaři budiž tímto třikrát sláva!
V příjemném rozpoložení vítáme dezertní lístek. Toužíme po něčem lehkém a pikantním a naše volba padá na irské jahody (teplé jahody s baileys a pistáciovou zmrzlinou) a dezert dne – ananas v limetkovém karamelu, podávaný s jogurtovým moussem. Jahodová zahrádka se zeleným kopečkem přizdobená mátou je pastvou pro oči a lahodí patru. Čerstvé aromatické ovoce skvěle doplňuje hustá růžová omáčka a zmrzlina obsahuje v českých zemích nevídané množství pistáciových oříšků. Jediné, co postrádáme, je likér, s nímž v kuchyni bohužel jaksi skrblili.
Z druhého talíře se na nás culí půlměsíčky ananasu zřejmě orestované v karamelu, jenž díky limetkové šťávě získal vítanou nakyslou chuť. Mezi ovocem pak leží tři kopečky „jogurtového“ moussu, jehož smetanová, hutná konzistence však prozrazuje spíše mascarpone, po němž jsme po poměrně opulentním obědě vůbec netoužily. Naše jediná výhrada ovšem nic nemění na faktu, že by se tento skvěle pikantní dezert dobře vyjímal i ve stálé nabídce.
Naše útrata činila 1195 korun, což lze vzhledem k předvedenému považovat za adekvátní. Dobrý dojem nezkazila ani obsluha, jež byla milá, ochotná a rychlá. Odhlédneme-li od nedostatků spíše kosmetického rázu, můžeme podnik vřele doporučit jak pro soukromé posezení, tak pro pracovní schůzku. Avšak soudíce podle klientely, byznysmeni si sem již dávno cestu našli.

Zahrada v opeře Adresa: Legerova 75, Praha 1
Tel.: 224239685, www.zahradavopere.cz Otevírací doba: 11.30–01.00 (kuchyně do 24.00)
Počet míst: 170
Druh kuchyně: mezinárodní Platební karty: Visa, EC/MC, AmEX, JCB, Diners Club
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
Země původu nabízených vín: ČR, Francie, Itálie, Austrálie, Chile, Kalifornie, Jižní Afrika

Hodnocení restaurace Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem 58 bodů z 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin_skoleni

Výběr z jídelního lístku Benda Thang (nepálská tomatová polévka se zeleninou) 75 Kč
Kiwi mušle ve slanině (plněné bílým plísňovým sýrem, podávané s bramborovým salátem) 150 Kč
Plněná červená paprika (zapečená s ovčím sýrem, pestem a olivami) 110 Kč
Tagliatelle Piri-piri (s kuřecím masem v omáčce z feferonek, česneku
a petrželky) 190 Kč
Steak z roštěnce (Full Rib Eye gril. na šalvěji se zeleninou, doporučená příloha: bramborová kaše Wasabi) 345 Kč
Vídeňský řízek (smažená telecí kýta, brusinky, bramborový salát bez majonézy) 280 Kč
Orlando furioso (pošírované švestky v portském víně se šlehaným tvarohem
a medem) 105 Kč

Výběr z vinného lístku Rulandské bílé, 2002, pozdní sběr, trať Volné pole, obec Hostěradice 380 Kč Frankovka, 2003, pozdní sběr, vinice Kamenný vrch, obec Novosedly 670 Kč
Chardonnay Montes Alpha, 2003, Casablanca Valley, Chile 1020 Kč
Chianti Classico Riserva, 2000, Villa Antinori, Toscana, DOC 1050 Kč
Bourgogne Cuvéé Prestige, 1999, barrique, AOC 780 Kč
Dom Perignon 1993 6600 Kč

  • Našli jste v článku chybu?