Menu Zavřít

Stará láska

11. 11. 2005
Autor: Euro.cz

ABN Amro / Atlantik FT

PRAHA (tos) - Nizozemský Atlantik Financial Holding, mateřská společnost zastřešující finanční holding K&K Capital Group Karla Komárka, se stal šedesátiprocentním akcionářem ABN Amro Asset Management (Czech). S dosavadním čtyřicetiprocentním akcionářem Kilcullen Kapital Partners vytváří největšího nezávislého správce aktiv v Česku. Vstup nového akcionáře přináší i změnu jména společnosti na Atlantik – Kilcullen Asset Management.
ABN Amro se rozhodlo retailový trh v České republice opustit již před více než dvěma roky. Původně se snažilo prodat vcelku společnosti ABN Amro penzijní fond a ABN Amro Asset Management. O obě firmy dohromady neměl nikdo zájem, ale před rokem a půl se podařilo samostatně prodat penzijní fond za 715 milionů korun . Loni v létě ABN Amro našlo i kupce asset managementu. Firmu měla během dvou let za necelých šedesát milionů korun získat irská investiční skupina Kilcullen Kapital Partners reprezentovaná v tuzemsku Endou O´Coineenem (EURO 46/2004). Enda nakonec do firmy přizval skupinu podnikatele Karla Komárka a sám si ponechal minoritu.
Dosavadní ABN Amro Asset Management má ve správě aktiva ve výši zhruba 2,5 miliardy korun, která obhospodařuje pro více než 1200 klientů. „Kapitálové zázemí K&K Capital Group spolu s kvalitním managementem ABN AMRO Asset Management napomohou do pěti let k navýšení spravovaného finančního majetku Atlantik Financial Holding přibližně na15 miliard korun,“ tvrdí Komárkova mluvčí Marie Schorchtová.
Včleněním ABN Amro Asset Management do skupiny Atlantik se firma vrací na pozici, ze které vyšla. Atlantik FT, člen a akcionář Burzy cenných papírů Praha, vznikl v roce 1993. O pět let později tehdejší spolumajitel a zakladatel Atlantiku Daniel Gladiš převedl svůj podíl na kolegu Karla Bastla a firmu opustil. Bastl koupil i podíl, který drželi rodiče zesnulého třetího spoluzakladatele firmy, Američana Michaela Hobbse. Na začátku roku 1999 se od Atlantiku oddělila dceřiná firma Atlantik FT Portfolio Management, kterou tehdy naopak koupil od Bastla Gladiš. V říjnu 1999 Gladiš firmu prodal nizozemské bankovní skupině ABN Amro. Jen o měsíc později sto procent Atlantiku FT koupila švýcarská investiční společnosti IFB Group. Ta akcionářem nebyla dlouho. V lednu 2000 odkoupil Atlantik FT Karel Komárek, jenž do té doby podnikal hlavně v plynárenském průmyslu.
V polovině minulého týdne Komárkem ovládaná firma Industrial Group Holding koupila 50 procent akcií strojírenské společnosti Vítkovice Holding. Cena transakce nebyla zveřejněna, hovoří se o 2,5 až třech miliardách korun. Komárek koupil 45 procent akcií firmy od Davida Berana, dalších pět procent od Petra Novotného. Druhým největším akcionářem Vítkovic je s 45 procenty Jan Světlík.

Vybrané Komárkovy společnosti

K&K Capital Group - aktivity skupiny jsou
soustřeďovány do tří základních oblastí: průmyslový holding,
finanční holding a ropný a plynárenský holding. Zahrnují
vlastnictví 32 podniků, z nichž nejznámější jsou Bonatrans,
Kovosvit, ŽDB, Moravské naftové doly a Atlantik FT
Industrial Group Holding KKCG B. V. - mateřská společnost
zastřešující strojírenský holding skupiny K&K Capital Group
Bonatrans - bohumínský výrobce železničních dvojkolí,
vykazuje kolem 3,6 miliardy Kč tržeb
Kovosvit - produkuje obráběcí stroje, má tržby kolem 1,5 miliardy korun.
VÍTKOVICE HOLDING - strojírenský gigant, zaměřuje se na
výrobu ocelových bezešvých lahví, těžké
strojírenství a výrobu hasících přístrojů
Moravské naftové doly - společnost
zabývající se vyhledáváním a těžbou ropy a zemního plynu
SPP Bohemia - obchodník se zemním plynem
Stanford - vydavatelství a nakladatelství

CIF24

Pramen: ČTK

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).