Menu Zavřít

Staré více škodí

9. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Svaz dovozců automobilů

PRAHA (zao) - V České republice bylo v loňském roce nově zaregistrováno téměř 128 tisíc osobních a přes 47 tisíc lehkých užitkových a nákladních vozidel. Vyplývá to ze Statistiky o registraci nových vozidel, kterou zveřejnil Svaz dovozců automobilů.
V porovnání s rokem 2004 se nejvíce zvýšil počet lehkých užitkových automobilů, a to o více než čtvrtinu. Odborníci soudí, že se i tak projevila dobrá výkonnost české ekonomiky v minulém roce. Naopak téměř vůbec se nezměnila hodnota pravidelné obnovy vozového parku v zemi. Překročila jen chabá tři procenta, což představuje propastný rozdíl ve srovnání s vyspělými zeměmi Evropské unie. V nich se tato hodnota pohybuje na úrovni jedenácti procent, přičemž za přijatelné se považuje alespoň osmiprocentní roční nahrazení starých vozů novými.
Minimální výměna automobilů se mimo jiné projevuje také v nepříznivém dopadu automobilismu na životní prostředí. Staré vozy bez katalyzátoru se v Česku podílejí sice jen 30 procenty na ujetých kilometrech, ovšem jejich podíl na emisích je více než 80 procent.
Ze statistiky Svazu dovozců automobilů rovněž vyplývá, že i přes nižší spotřebu paliva a omezení emisní zátěže o půl procenta klesl počet vozů vybavených vznětovými motory. Příčinou je zřejmě vysoká cena i servisní náklady moderních přeplňovaných dieselů.

EBF24

Tabulka:
Počet registrovaných lehkých užitkových vozů se výrazně zvýšil
zdroj: Svaz dovozců automobilů

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).