Menu Zavřít

STAROSTA Z UTAHU V PRAŽSKÉM PARKU

31. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Nový generální ředitel Citibank ČR spustí retail

David T. Kay je prototypem člověka, který se především vlastní pílí vypracoval z nepříliš významného postu v oddělení prodeje ve společnosti Citibank Financial ve Spojených státech až na generálního ředitele pobočky Citibank v České republice. To by samo o sobě ještě nebylo až tak zajímavé. Za pozornost ovšem stojí, že Kay se stal generálním ředitelem v tak prestižní společnosti, jakou Citibank beze sporu je, v pouhých šestatřiceti letech.

Rozpínavost moře připomíná dosavadní působení Citibank na českém bankovním trhu. Od zahájení činnosti v roce 1991 neustále rozšiřuje svou regionální působnost i okruh klientely. Původně se v Česku zaměřila jen na poskytování služeb mezinárodním korporacím a domácím podnikům. V těchto dnech připravuje další přívalovou vlnu. Tentokrát mají být jejími „oběťmi soukromí klienti. Na činnosti Citibank se tak podílejí dvě různé jednotky. První se zaměřuje na firemní klientelu, druhá na klientelu privátní. Hlavou té druhé je právě Kay.

Nový ředitel David T. Kay pochází ze státu Utah. Na University of Utah vystudoval byznys, management a psychologii. Retailovým bankovnictvím se začal zabývat v roce 1986, kdy nastoupil na jednu z nižších pozic do oddělení prodeje ve společnosti Citibank Financial v Salt Lake City. V průběhu doby postupoval po profesním žebříčku výše a výše. V roce 1997 se dostal na pozici New Branch Expansion a byl odpovědný za rozšiřování obchodní sítě v USA. Od roku 1998 působil dva roky v Bruselu v regionálním cen–tru Citibank. Jako senior manager měl na starosti úvěrové spotřebitelské produkty pro střední a východní Evropu, Afriku a Střední východ. Od dubna letošního roku působí v Praze. Jeho úkolem je úspěšně zavést retailové bankovnictví na český trh.

Kromě práce ve finančním sektoru se ve Spojených státech věnoval i veřejné činnosti. Ve svém rodném státě vykonával funkci starosty města Eureca, v němž žije necelá tisícovka obyvatel. Byl předsedou Výboru pro ekonomický rozvoj a předsedou Výboru pro územní plánování.

Poprvé se v Praze objevil na začátku tohoto roku. To se však jen seznamoval s místním trhem. Prahu považuje za fantastické město. Je přesvědčený, že úroveň a bohatost jeho života jsou srovnatelné s městy v západní Evropě.

Jaké má názory na lidi v Čechách? „Myslím, že lidé v Čechách jsou stejní jako všude na světě. Našel jsem zde pracovité lidi. Pokud je stimulujete a dáte jim příležitost odpovídající jejich schopnostem, umožníte jim, aby ukázali své dovednosti, využijí této šance a budou úspěšní, řekl v rozhovoru pro týdeník EURO.

Uvedení retailového bankovnictví na trh plánuje banka ve dvou etapách. V první do konce tohoto měsíce bude vytvořen a uveden do života vnitřní systém. Do konce listopadu banka otevře dveře zákazníkům. „Vedle běžné palety služeb poskytovaných v rámci retailového bankovnictví jsou připraveny i produkty, jako například služba CitiGold, které nemají na českém bankovním trhu odpovídající protějšek.

Nabízí se otázka, zda po uplynutí deseti let od liberalizace českého bankovního trhu není příliš pozdě uvádět na trh retailové bankovnictví, když existuje již celá řada zavedených bankovních institucí poskytujících své služby privátní klientele. „Nikdy není pozdě pro skvělé produkty a pro skvělé firmy, odpovídá Kay. Konkurenci na českém retailovém trhu v porovnání se zeměmi v západní Evropě nepovažuje za silnou. Dodává přitom, že v žádném případě nechce konkurenci podcenit. „Způsob, jakým společnost řídí bankovnictví, dělá byznys, jak pracuje se zaměstnanci a zákazníky, vytváří z produktu něco, co nemá na trhu srovnatelné konkurenty.

V přípravných studiích počítá banka pro příští rok se 75 tisíci zákazníky. Do několika let by se měl v souvislosti se stálým zlepšováním služeb počet klientů zdvojnásobit. Avšak ani toto množství nemusí být stropem. „Pokud dojde k nějaké akvizici nebo k nějakému neočekávanému vývoji na trhu, může být toto číslo ještě vyšší, dodává Kay.

EBF24

Smlouvu má na čtyři až pět let. Ovšem jak dlouho zůstane v Praze, sám neví. „Nemám v úmyslu udělat něco rychle a posunout se na další stupeň. Pokud chcete vybudovat solidní systém, je nutné dlouhodobě vytvářet image, dbát na kulturu společnosti a zabývat se dlouhodobým managementem.

Kay tvrdí, že jeho početná rodina mu zabírá hodně času. S úsměvem konstatuje, že vlastně neví, co to je volný čas. Má čtyři syny ve stáří od jednoho roku do šestnácti let. Jak říká, pokud zrovna nejezdí s těmi staršími na kole, hraje si v parku s těmi mladšími. Veškeré koníčky spojuje s dětmi. Rád hraje tenis a jezdí na kole.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).