Menu Zavřít

Starostové, začněte u sebe!

8. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Komentář

CIF24

Předvolební boj vrcholí a starostové se předhánějí ve slibech, jak zatočí s hazardem. Své úmysly demonstrují dosavadními úspěchy při potírání klasických výherních hracích přístrojů, které jediné mohou vzhledem k současnému znění zákona o loteriích regulovat.
Zatímco například v Brně jich bylo v roce 2008 téměř tři tisíce, nyní jich je ve městě v provozu jen sedm set. Jenže je mnohonásobně nahrazují interaktivní videoloterijní terminály (VLT), které povoluje ministerstvo financí (MF). To jich do Brna povolilo celkem 5261, přičemž od loňského srpna vydalo zhruba 1700 nových povolení. Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) proto minulý týden podal kompetenční žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu.
„Nemáme žádnou možnost korigovat umístění a počet videoloterijních terminálů,“ stěžuje si ve stejném duchu například karlovarský primátor Werner Hauptmann (ODS). Deklarovaná snaha regionálních politiků je chvályhodná, svalování viny pouze na ministerstvo financí a omílání argumentů o vlastní bezmoci ale nejsou zrovna košer.
Mimo herny a kasina povoluje MF v jedné provozovně maximálně čtyři kusy VLT. V tomto případě (jedná se například o restaurace či benzinové pumpy) MF přihlíží k případné existenci obecně závazné vyhlášky, a pokud vyhláška na těchto místech provoz výherních zařízení zakazuje, povolení nevydává.
V případě heren a kasin však musí provozovatel k žádosti o povolení VLT doložit kolaudační rozhodnutí, že stavba je svým účelem využitelná k provozování loterií a jiných podobných her. Kolaudační souhlas vydává příslušný stavební úřad, který spadá pod konkrétní městský či obecní úřad.
Pokud tedy starostové myslí svůj boj s hazardem opravdu upřímně, měli by říkat i bé: totiž že v kolaudačním řízení radnice prostřednictvím svého stavebního úřadu provozování hazardu na daném místě povolila. A nejprve tedy prostřednictvím svého stavebního úřadu vydané stavební rozhodnutízrušit . Jinak by to bylo stejné, jako kdyby jeden správní orgán povolil pekaři zkolaudovat pekárnu a jiný by mu zakázal do ní umístit pec, protože by mohla v domě způsobit požár.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).