Menu Zavřít

Starý dobrý Plzenec (III)

1. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Zweigeltrebe pozdní sběr 2003, barrique

bitcoin_skoleni

Dalším „parťákem“ v uskupení Bohemia Sekt ze Starého Plzence je společnost Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích. Sklepy oslaví za sedm roků čtyři sta let existence. Za nimi se skrývá ohromná porce tradice vinohradnictví a vinařství. Vybaveni tímto základem pěstují současní „habánští“ vinaři znamenitou surovinu, z níž pak v letitých sklepeních připravují stejně znamenitá vína. Vstup do uskupení znamenal pro společnost začátek nové éry. Se zajištěným zázemím a hlubokými znalostmi získala přístup k novým technologiím. jejichž prostřednictvím pozvedla úroveň sklepního hospodářství natolik, že se vína v atypických hnědých pistolích stala pravidelnými účastníky renomovaných vinařských klání v tuzemsku i za hranicemi země. Množstvím vína nevelké (roční produkce činí něco okolo 350 000 litrů), jakostí vín však mnohonásobně převyšující kapacitu se Habánské sklepy staly významnou posilou své „matky“. Ročníková a přívlastková vína z Velkých Bílovic získala za nedlouhý čas od roku 2003 pod křídly mateřské firmy šestnáct významných vyznamenání. Za všechna jmenuji alespoň zlatou medaili z Concours Mondial de Bruxelles 2005. Získalo ji Zweigeltrebe 2003.
Odborníci v Habánských sklepích ovšem umějí vyškolit zajímavá vína i v kategorii odrůdových. Přestože jejich hlavní silou jsou červená, stále více promlouvají také do vysoce jakostních bílých.
Zweigeltrebe pozdní sběr 2003, barrique - Habánské sklepy Velké Bílovice. Víno je oděno v nachový, jiskrami prozářený háv. V nose nabízí excelentní ovocný buket, vystavený na peckovinách a tmavých bobulích. Višňový part, který vede, je citlivě podložen odérem dřeva a výsledný souběh vůní dostává široký noblesní projev. V ústech nabízí toto zweigeltrebe zajímavě komponovaný doušek. Poměrně široké tělo se předvádí příjemným ovocitým startem, kdesi uprostřed pohlazeným vanilkovým partem dřeva sudu, v závěru opět s doznívajícími ovocnými akordy. Doběh je ještě uměřeně podložený tříslem, což ve spojení s prokvašením zcela nasucho mu dává pikantní, elegantní a stále ještě mladistvý závěr.

  • Našli jste v článku chybu?