Menu Zavřít

Stát plánovaně ostrouhal

21. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Centrotex

ebf - tip - debata

PRAHA (men, bor) – Prodej bývalého Centrotexu u stanice metra Pražského povstání minulý týden skončil (EURO 13/2003). Majitel objektu, společnost IPB Real Investment, uzavřel kupní smlouvu s ministerstvem vnitra. Na budovu měla zástavní právo ve výši přesahující 800 milionů korun Česká konsolidační agentura (ČKA). Ta jako částečnou protihodnotu získala od ministerstva vnitra dům v Hybernské ulici. Rozdíl mezi pohledávkou přesahující osm set milionů a hodnotou souboru Centrotex bude vymazán.
„Je to pro nás úspěch. Zároveň jde o jeden z dalších kroků probíhající restrukturalizace společnosti a celého faktického koncernu IPB Real Investment, která bude nadále pokračovat,“ řekl týdeníku EURO Lubor Svoboda, ředitel IPB Real Investment. Společnost a její dcery drží ve svém portfoliu další budovy, na které má, podobně jako u Centrotexu, zástavní právo ČKA. Patří k nim například Burzovní palác, jehož prodejem byla pověřena firma Knight Frank nebo komplex na Václavském náměstí, který by měl být znovu dražen do konce letošního roku.
Než o Centrotex projevilo zájem ministerstvo vnitra, plánovala společnost IPB Real Investment rekordní dražbu s vyvolávací cenou půl miliardy korun. Ministerstvo vnitra zdůvodňuje svůj zájem snahou sestěhovat své zaměstnance do jedné centrály, a snížit tak počet budov, které nyní obývá. Pro původně plánovanou dražbu vypracoval tržní ocenění znalec Ján Šanda. Cenu stanovil na 480 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).