Menu Zavřít

Statkářka si doplatí

23. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Dálnice D11

EBF24

S dostavbou dálnice do Hradce Králové se napřesrok nezačne, přestože vše spěje k tomu, že plačická farmářka Ludmila Havránková uvolní potřebné hektary. „V příštím roce se dálnice rozhodně stavět nebude. Začnou archeologické práce,“ uvedl poradce ministra dopravy David Čermák (TOP 09), který s farmářkou o prodeji jejích polí vyjednával.
Počkat si musejí nejen řidiči, ale také samotná Havránková. Na vyhlédnutých úrodných polích, získaných výměnou s Pozemkovým fondem (PF), bude moci hospodařit nejdříve za rok.
„Paní Havránková je s tím srozuměna,“ tvrdí mluvčí ministerstva dopravy Květa Kočová. Zemědělci, kteří budou muset kvůli neústupné farmářce opustit pozemky dlouhodobě pronajaté od státu, totiž neobdrželi do konce srpna výpověď z nájmu. Příští příležitost ukončit nájemní smlouvy se současnými hospodáři bude k říjnu příštího roku. Výpověď ale musejí dostat minimálně měsíc předem.
„Nikdo s námi nekomunikuje. Na poli už mám zasetou řepku,“ říká sedlák Radek Němeček. Ač nerad, po příští sezoně se bude muset vzdát více než třiceti hektarů. O bezmála 36 hektarů přijde jeho bratranec, soukromý zemědělec Petr Holeček. Oba vědí, že s tím nic nenadělají, přestože na těchto pozemcích řadu let hospodaří a už dříve je chtěli koupit. Jako dlouholetí nájemci na ně měli při prodeji přednostní právo. „Byli jsme ale odmítáni s tím, že jsou rezervované pro dálnici,“ připomíná Němeček. Teď úrodná pole získá farmářka Havránková. Podobně jako její rodina byly při kolektivizaci postiženy i rodiny obou sedláků.
Po sedmnáctiletém sporu, který blokoval dostavbu dálnice do Hradce Králové, se Havránková letos v červnu se státem dohodla. Za svých jedenáct hektarů dostane devadesát milionů korun a k tomu 130 hektarů od státu, které si vybrala a jež vymění s PF za jiné pozemky, které nakoupila v různých částech republiky. Celkem poskládala necelých 124 hektarů, z toho nejvíc – 86 hektarů – je v katastru Hořovičky na Rakovnicku. Další pozemky leží na Novojičínsku, Mladoboleslavsku, Nymbursku a Děčínsku. Sto třicet hektarů, které farmářka požaduje, jsou nejúrodnější pole vzdálená asi třicet kilometrů od statku Havránkových. Kromě zmíněných dvou sedláků na nich řadu let hospodaří také ZD Všestary a družstvo Agrosem.
„Nabídnuté pozemky jsme prověřili a směna je možná,“ říká první náměstek ředitele PF Petr Šťovíček. Protože cena polí u Hradce Králové je podstatně vyšší než na Rakovnicku či Novojičínsku, bude farmářka doplácet. „Kolik to bude, určí znalecký posudek,“ dodává Šťovíček. Směnu musí ještě posoudit dozorčí rada fondu. Na jejím příštím zasedání 6. října tento bod není. „Nepočítám, že bychom kvůli tomu svolávali mimořádné jednání,“ uvedl předseda rady a poslanec Jiří Papež (ODS). Jaké bude stanovisko dozorčí rady k této neobvyklé operaci, si netroufá předjímat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).