Menu Zavřít

Státní firmy vypisují před volbami rekordní počet veřejných zakázek

27. 9. 2017
Autor: čtk

Může to vypadat jako náhoda, ale čísla jsou nekompromisní. Za prvních sedm měsíců volebního roku 2017 narostl oproti loňsku objem zadaných veřejných zakázek o 91 procent, a jejich počet dokonce o 173 procent. Vyplývá to z analýzy společností CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

Růst veřejných investic je vidět zejména ve stavebnictví, kde se podařilo oživit sektor. „Do jisté míry to souvisí s proinvestiční politikou vlády a volbami, které v tomto roce proběhnou,“ řekl Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti. Od ledna do července letošního roku bylo ukončeno a konkrétním dodavatelům zadáno 15 988 zakázek v celkové hodnotě 182 miliard korun. S velkým náskokem jde o tříleté maximum počtu zadaných zakázek v prvních sedmi měsících roku.

To, že se před volbami snaží úřady stihnout ještě dotáhnout poslední zakázky, ovšem znamená, že po volbách nastane útlum. Lidem z byznysu tato dlouhodobá praxe vadí. „Stále jsme svědky toho, že v jednom roce se staví v daném segmentu tak, že ani nejde sehnat potřebné kapacity, a ve druhém roce investice spadnou na třetinu. Na takovouto houpačku bohužel neumíme reagovat a brání nám to v rozvoji a koncepci společnosti,“ říká Radek Mrázek, generální ředitel BAK stavební společnost.

Čtěte další články v sekci Volby 2017:

Noví sponzoři Pirátů: na kampaň přispěl miliardář Dejčmar i internetový byznysmen Barta

Já už jdu. Strach z migrace povolal do politiky i Františka Ringo Čecha

ebf - tip - debata

Kšaft umírající matky ČSSD

 Weikert


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).