Menu Zavřít

STÁTU SE VYHÝBÁ

4. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Martin Bursík

PRAHA – Za pouhé pětiměsíční působení v Tošovského vládě (do července 1998) dokázal Martin Bursík (42) pozvednout prestiž ministerstva životního prostředí. Úspěšně tím završil svoji politickou kariéru, započatou v období 1990–1992 v České národní radě a od 1994 v zastupitelstvu hl. m. Prahy. Následující souboj s Janem Koukalem o post pražského primátora jako lídr čtyřkoalice ve svém volebním obvodě vyhrál, ale primátorem v listopadu 1998 zvolen nebyl. Přestože nadále patří k aktivním pražským zastupitelům a neváhá otevírat ani citlivé problémy konfliktu zájmu úředníků i zastupitelů, ze stránek deníků se vytratil.

Nikoli však ze svého ekologického oboru, který vystudoval na Karlově univerzitě (1984). Coby ekologický a energetický konzultant vlastní společnosti Ecoconsulting však na něj nahlíží z jiné stránky. Jako expert–podnikatel přicházející z politiky se důsledně vyhýbá státním a komunálním zakázkám. Svému Ecoconsultingu vtiskl Bursík tři profilová témata: liberalizaci trhu s elektřinou, podporu obnovitelných zdrojů a energií a přípravu ekologické daňové reformy. Orientuje se přitom výhradně na nezávislé výrobce elektřiny. Berlínský Ökoinstitut si Bursíka vybral do mezinárodního týmu, posuzujícího energetické a ekologické politiky kandidátských zemí EU. Jeho firma se rovněž zabývá rozšířením česko–německé spolupráce při podpoře obnovitelné energie a spolu s CityPlanem posuzuje návrhy energetických zákonů ve srovnání s rakouskou a německou legislativou pro Sdružení nezávislých výrobců energie. Na severní Moravě a ve Slezsku pracuje Bursík na projektu náhrady starých výtopen moderními kombinovanými zdroji energie.

WT100

V soukromí bývá Bursík vídán na vycházkách se svými dvěma dětmi, přestože s rodinou nežije. Jako aktivní horolezec se nedávno vrátil z česko–francouzské výpravy do Himálaje (Baruntse 7220 m).

  • Našli jste v článku chybu?