Menu Zavřít

Stavebnictví zrychlilo růst na 6,5 procenta. Začalo se stavět o čtvrtinu víc bytů než před rokem

6. 9. 2019
Autor: čtk

Stavebnictví v červenci zrychlilo meziroční růst na 6,5 procenta z červnových 1,2 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Pozemní stavitelství, kam spadá stavba bytů, kanceláří nebo skladů, zrychlilo růst z červnových 1,5 procenta na pět procent. Inženýrské stavitelství, které tvoří z velké části dopravní infrastruktura, v červenci vzrostlo o 10,4 procenta, v červnu o 0,7 procenta.

„Stavební produkce v červenci pokračovala v růstu zejména díky inženýrským stavbám. Dařilo se také zahájeným bytům v bytových domech, ale extrémní růst je zčásti ovlivněn nízkou srovnávací základnou,“ uvedla říká Petra Cuřínová z ČSÚ.

Letošní červenec měl o dva pracovní dny více než loňský. Po očištění tak byla stavební produkce meziročně vyšší jen o 3,7 procenta.

Od začátku roku do konce července podle ČSÚ stavebnictví v souhrnu vzrostlo o 3,4 procenta. Táhne ho inženýrské stavitelství, které za pololetí stouplo meziročně o 6,6 procenta, zatímco pozemní stavitelství vzrostlo o 2,4 procenta.

V červenci se začalo stavět o 24,3 procenta více bytů než před rokem, v červnu zahájená bytová výstavba stoupla o 8,3 procenta. Letos v červenci se začalo stavět 3088 bytů. V rodinných domech počet zahájených staveb meziročně klesl o 0,2 procenta, v bytových domech vzrostl více než trojnásobně. Podle ČSÚ to bylo zčásti ovlivněno nízkou srovnávací základnou z minulého roku.

Vývoj stavebnictví v Česku:


source: tradingeconomics.com

Dokončeno bylo v červenci o 2,3 procenta méně bytů než před rokem, v červnu tento počet meziročně téměř o třetinu vzrostl. Dokončených bytů bylo v červenci 3034, v rodinných domech počet meziročně klesl o 1,4 procenta, v bytových domech o 4,8 procenta.

Stavební úřady v červenci vydaly 7503 stavebních povolení, meziročně o 11,2 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 31,8 miliardy korun, což bylo o čtvrtinu více než před rokem.

Zaměstnanců ve stavebnictví v červenci mírně přibylo, počet se zvýšil meziročně o 0,9 procenta. Jejich výdělky v porovnání s loňským červencem stouply o 8,3 procenta.

Čtěte také:

Stavbařům chybí lidé, 13 procent zakázek dokončují se zpožděním

Stavebníkům chybí základní surovina. Firmy řeší, jak stavět z pouštního písku

Objem veřejných stavebních zakázek byl loni nejvyšší od roku 2009. Nejúspěšnější byl Metrostav

Praha se staví proti návrhu stavebního zákona. Je nedodělaný, tvrdí radní

MMF24

Průmyslová výroba znovu roste. V červenci posílila o 5,6 procenta

Zahraniční obchod skončil v červenci v mírném přebytku. Vývoz stoupl o 8,4 procenta

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).