Menu Zavřít

Steen Jakobsen: Když babí léto ustupuje zimě

30. 10. 2012
Autor: čtk

Zoufalá myšlenka EU o vytvoření bankovní unie je taková, že oddělení podfinancovaných vlád od podfinancovaných bank bude krok vpřed. Ale jediným skutečným důvodem pro vznik bankovní unie je to, že jde o předchůdce kompletní fiskální unie.

Tady ale hrozí, že unie udělá chybu. Pokud EU už od začátku oslabí integritu bankovní unie tím, že uspěchá odpovídající legislativu, riskuje v první řadě opakování stále stejných chyb, které politici udělali už při vzniku celého evropského společenství a eurozóny.

Chce totiž postavit dům bez základů a přitom si myslí, že se může opřít o pakt stability a růstu.

Evropský summit jen podtrhl to, co si už dlouho myslím o současné krizi: politiku protahování a předstírání můžete vést po dlouhou, opravdu dlouhou dobu, ale pohár nakonec vždycky přeteče. Stále více se zaobírám myšlenkou, že jsme se ocitli v poslední fázi jedné velké iluze a že motorem příští fáze bude neschopnost centrálních plánovačů provádět jakékoli další „experimenty“.

Udržování bank při životě jen proto, abychom se vyhnuli krátkodobé bolesti, nebude nikdy fungovat.


Čtěte také:

Klaus: Cílem bankovní unie EU je omezit národní regulátory

Bankovní unie v Evropě: české veto je mimo hru

Nečas má obavy: Bankovní unie nás ohrožuje

EBF24


A vytvoření bankovní unie ještě neznamená, že jednotlivé banky budou schopny splácet své dluhy. Jedinou „úspěšnou“ makropolitikou této krize bylo narušit relativní ceny skrze tištění peněz a udržet moc finanční lobby, která je za účelem vyššího dobra silnější než dřív. Evropské babí léto teď ustupuje kruté zimě plné volatility, v níž bude zásadní pochopit historické souvislosti a celkový kontext krize.

Autor je hlavním ekonomem Saxo Bank

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).