Již druhým rokem najdete v našem žebříčku mimopražských restaurací celkem dvacet podniků, které by vás při cestách Českou republikou neměly zklamat. Mějte ale prosím na paměti, že právě v regionech je gastronomická situace poněkud nestabilní, a co platí dnes, nemusí platit za půl roku. To je dostatečná doba pro změnu vlastníka či obměnu veškerého personálu restaurace. Vedle stálic najdete v žebříčku i pár novinek, které nás přesvědčily o své kvalitě.
V Ostravě můžete vyzkoušet Bistro Boule za ušima nebo monotematický podnik plný zlatavého křupavého štěstí 1 Faency Fries. Faency Fries sází na všeobecnou lásku k bramborovým hranolkům, které se nikdy neomrzí. Není to restaurace, ale je to místo, které nás baví.
V Liberci vás pošleme do bistra 2 Mikyna. Dostanete tu zajímavé jídlo podle posledních výživových trendů od snídaně do večeře. V Táboře zamiřte na rychlé jídlo z lokálních zdrojů do Bistra Stárkův dům, na skleničku přírodního vína a opravdu dobré poctivé jídlo zajděte do vinného baru Thir, který má kromě toho všeho i skvělou atmosféru, nebo do relativně nové restaurace Sezona – 4krát jinak.
V okolí Prahy vás pošleme třeba do krásného Bistra Úvaly. Jen pár jídel, pár sladkých i slaných koláčů a dobré pečivo. Ke spokojenosti nám tu chybí trošku lepší káva. Nabídkou spíše finediningová je restaurace Mezi domky v Buštěhradě.
Zkrátka už dávno neplatí, že dobře se dá najíst jen v Praze nebo v Brně.