Menu Zavřít

Stolečku, prostři se!

15. 8. 2005
Autor: Euro.cz

CATERINGOVÉ FIRMY Zdá se, že cateringové služby dnes nabízí téměř každá firma z oboru potravinářství. "Jenže to neznamená jen přípravu studené mísy.

CATERINGOVÉ FIRMY Zdá se, že cateringové služby dnes nabízí téměř každá firma z oboru potravinářství. „Jenže to neznamená jen přípravu studené mísy. Opravdu specializované firmy jsou schopny zajistit mnohem více: rauty, bankety, galavečery - vše podle přání zákazníka,“ říká jednatel jedné z nich. Výraz totiž pochází z anglického slova cater, které znamená nejen obsluhovat či zásobovat, ale také hostit a bavit. ||
Společnosti zabývající se cateringem u nás začaly vznikat po roce 1990, i když již předtím podobné služby nabízely některé velké hotely. „V devadesátých letech nastal opravdový boom cateringových společností,“ říká jednatel společnosti Blue&Green Catering Production Martin Hakr. „Do dnešních dnů vzniklo obrovské množství takových firem, takže trh se již hodně nasytil,“ dodává. Mezi firmami v oboru však existují velké rozdíly v kvalitě služeb. Zejména malé firmy většinou nemohou svým materiálním vybavením a úrovní gastronomie konkurovat těm větším. „Někdo je schopný dávat ze strany 13 guláš z obyčejného hrnce, jiný má zase nevhodné příbory či talíře. Vybavení by mělo být vždy na odpovídající úrovni,“ připomíná Hakr. Malé firmy podle něj na takové zásady příliš nedbají, jejich prioritou je zejména nízká cena. Přesný počet cateringových společností na českém trhu není možné zjistit. Vedle specializovaných firem totiž tyto služby nabízí celá řada hotelů, obchodů s lahůdkami i uzeninami.
HOSTINA V JESKYNI, NEBO V GARÁŽI?

Že dělá catering, o sobě dnes prohlašuje každý druhý uzenář, který připravuje studené mísy. „Opravdové cateringové firmy jsou schopny zajistit mnohem více: rauty, bankety, galavečery - vše podle přání zákazníka,“ upozorňuje Hakr.

Většina cateringových společností je schopna zajistit požadovanou akci v jakýchkoli prostorách - od běžných hotelů či restaurací, přes zahradní večírky až po různá opravdu netradiční prostředí. Specializované firmy tedy už připravovaly hostinu například v opuštěné tovární hale, v podzemních garážích nebo v jeskyni.

Stejně jako jiní podnikatelé si také cateringové firmy svých zákazníků váží a pokouší se je udržet co nejdéle. Stálým klientům se proto snaží nabízet pokaždé něco nového. „Neustále sledujeme světové trendy. I když ve vyspělejších zemích jsou firmy bohatší a na catering dávají nesrovnatelně více peněz,“ vysvětluje Hakr.

Velkoobchodní řetězec Makro se podle své mluvčí Markéty Světlíkové snaží s již osvědčenými cateringovými společnostmi spolupracovat dlouhodobě. „V současnosti využíváme hned několika takových firem. Některé pracují pro centrálu, jiné si objednávají jednotlivé pobočky,“ upřesňuje. Čas od času však nastane situace, kdy firma vyzkouší služby někoho nového. „Teď zrovna testujeme jednu novou firmu,“ přiznává Světlíková. Vysvětluje to tím, že s jednou z předchozích firem Makro spolupracovalo již příliš dlouho a její možnosti se prý již vyčerpaly. „Když jste s někým dlouho, chcete změnu. Novou firmu vyzkoušíme zatím na jedné menší akci, ale když se osvědčí, svěříme jí i větší zakázky,“ prozrazuje.

Velmi důležité je nejen samotné jídlo a výběr prostor, ale také dekorace. Odpovídající výzdoba může večírek nebo slavnost pozvednout z obyčejné akce na společenskou událost. Na českém trhu se na dekorace specializuje například firma Zátiší Catering.

PRYČ S DLOUHÝMI NEHTY

Kvalitní cateringová firma dodá vše potřebné: nejen jídlo, příbory, ubrusy, prostory, nábytek či další dekorace, ale samozřejmě také obsluhu. Personál mají tyto firmy většinou vlastní, jen v případě potřeby si najímají výpomoc přes pracovní agentury nebo vyvěšují inzeráty do hotelových škol či kuchařských učilištích.

Každá specializovaná firma má na své číšníky jiné nároky, základem je však splňování hygienických norem. „Člověk si nemůže dovolit nosit prstýnky, dlouhé nehty a v některých případech ani náušnice,“ upřesňuje Martina Havlíková, která studuje v oboru a přivydělává si obsluhou při nejrůznějších večírcích. „Nemůžeme si také dovolit nosit výstřední účesy - hygiena je prioritní,“ dodává. Vše ale závisí na konkrétních pravidlech, které si jednotlivé firmy stanovují.

Některé cateringové společnosti nabízejí také vlastní hostesky, které se starají o chod večírku a rozdávají hostům třeba také různé reklamní a propagační předměty. Většinou se však jedná o externí výpomoc z některé modelingové agentury.

OD A AŽ DO Z Celkový rozsah doprovodných služeb může být ještě daleko větší. Často jde o zajištění hudebního doprovodu, zvukaře, tlumočníka, barmanské nebo jiné show. Mezi nabídkami cateringových firem lze najít třeba také tisk menu a pozvánek, pořízení fotografií či videozáznamu či zajištění bezpečnostní a pořadatelské služby. Samozřejmostí mohou být také ohňostroje, laserové show, vystoupení kouzelníka nebo mažoretek, podávání moravských vín z koštýřů a podobně. Firmy nabízejí mimo jiné i stavbu stanů nebo velkokapacitních deštníků, projížďky historickou tramvají či parníkem nebo zhotovení firemního loga z ledu. O zábavu hostů se může postarat třeba mobilní ruleta. Catering již dávno není výsadou horních deseti tisíc. Díky tomu si ho může dovolit i šéf malé společnosti, který třeba slaví narozeniny nebo hostí své obchodní partnery. Místo vlastní improvizace s chlebíčky a lahvemi vína může organizaci svěřit specializované firmě. Některé z nich vám rády zajistí i kompletní organizaci intimní večeře ve dvou. I když podobné služby v podobných případech dokáže obstarat také kvalitní personál lepší restaurace nebo luxusního hotelu. Při výběru cateringové společnosti je vedle ceny rozhodující zejména rozsah služeb, jejich kvalita a reference. Na zmíněnou oslavu narozenin s deseti hosty je asi zbytečné najímat si firmu, která připravovala kompletní služby pro tisíce hostů zasedání Mezinárodního měnového fondu. A opačně: Pokud pořádáte důležitou konferenci s náročnými účastníky, snaha o šetření na nákladech by se nemusela vyplatit. Nabídka takových firem je obrovská. Nejde jen o kongresy, firemní večírky, recepce, bankety, plesy či galavečery. Například společnost Royal Party Servis nabízí také zajištění zahradních párty a dalších open-air akcí, pikniky a barbecue, vernisáže, módní show, tiskové konference, coffee breaky nebo ochutnávky ve vinných sklepích. Řada cateringových firem se dokáže postarat i o vaše zaměstnance v době, kdy zrovna nic neslavíte. Často zajišťují závodní stravování v budově zaměstnavatele. A aby váš pracovník neměl hlad a žízeň ani na služební cestě, připraví pro něj cestovní balíček. ZATÍM BEZ HVĚZDIČEK

Pro řadu zákazníků sice je při výběru cateringové firmy rozhodující cena, nemělo by však jít o jediné hledisko. „Poznat kvalitu není vůbec snadné,“ říká Miloš Žáček, jednatel společnosti Hasap Gastro Consulting, která se zabývá poradenstvím v oblasti cateringových služeb. „Celkový efekt totiž ovlivňuje celá řada faktorů - například výběr dodavatelů potravin, způsob transportu, uschování jídla a v neposlední řadě kvalita personálu,“ dodává.

Kvalitu v tomto oboru nepoznáte z internetové prezentace, ale spíše z osobních referencí. Podle webů se totiž zdá, že většina velkých cateringů totiž už alespoň jednou sytila člena královské rodiny, prezidenta, hollywoodskou primadonu nebo jinou známou tvář. Fotografie, které na vás útočí z internetových stránek (nebo hned u vchodu do sídla firmy), vás mají přesvědčit o kvalitě. Pozor ale na první dojem!

„Kontroly zajišťuje zejména státní hygienická služba. Cateringové firmy by ale měly být natolik zodpovědné, že si občas zkontrolují i samy sebe,“ domnívá se Miloš Žáček. Do kontroly jednotlivých služeb se chystá vstoupit i národní hotelová federace, která chce oceňovat cateringové společnosti hvězdičkami - tak, jak se hodnotí nejlepší hotely. Nespokojených zákazníků by tedy v budoucnu mělo ubýt, ačkoliv ani dnes není takových případů mnoho. „Musím to zaklepat, ale s cateringem jsme ještě žádné špatné zkušenosti neměli,“ říká například mluvčí Makra Markéta Světlíková.

MOUCHY PRO OLIVERA

Samostatnou kapitolou je catering pro filmové štáby. Pojízdné stravovací vozy totiž musí denně obsloužit i několik stovek lidí. Produkce vždy zadá přesné instrukce, kolik osob bude jíst. Konzumace se pak bez nějakých zbytečných ozdob odehrává často ve stanu, kde jsou umístěny klasické stoly. K jídlu bývá zpravidla nějaká „hotovka“ nebo minutky, obložené mísy a sýrové talíře.

Zatímco stravovací podmínky členů filmových štábů či komparsistů jsou většinou skromné, požadavky filmových hvězd - hlavně těch zahraničních - bývají někdy i hodně bláznivé. Slavný britský herec Oliver Reed si prý kdysi v žertu objednal u jednoho českého kuchaře obalované mouchy - a také je dostal.

bitcoin_skoleni

VÝBĚR Z NABÍDKY JÍDEL

Paprika plněná uherskou pěnou a klobásou Cukrový meloun s krůtí lososovou šunkou Zvěřinový koktejl s křepelčím vejcem Uzený úhoř v aspiku Medailonky z drůbeží pěny Husí játra v medové marinádě s mandlemi Jelení žebírka s jablkem Rostbífový kornoutek s játrovou pěnou a ořechy Šunkové kuličky ve strouhaném sýru Selátko na rožni Husí játra na studeno Klobása Pálivec

  • Našli jste v článku chybu?