Menu Zavřít

Stolek a dvě židličky. Magistrát chce zjednodušit pravidla pro předzahrádky

30. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pražský magistrát by měl mít do poloviny července hotovou analýzu, která umožní zjednodušit proces povolování předzahrádek. Jednou z možností je i to, že by drobné předzahrádky mohli majitelé umístit bez ohlášení. Uvedla to náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). Radnice se podle ní bude snažit pravidla změnit ještě toto léto.

„Naprostá nutnost je pak, aby se pravidla zlepšila do příštího jara,“ dodala Kolínská. Současný systém podle Kolínské neumožňuje flexibilně prodlužovat nebo zkracovat délku záboru, není možné mít zábor jen na ohlášku a k povolení se vyjadřuje příliš mnoho institucí.

„Určitá velmi banální forma předzahrádky - například jeden stolek a dvě židle nezabírající více než dva čtvereční metry by za určitých podmínek mělo být možné umístit bez povolování,“ zmínila Kolínská. Nově by se také měla všechna povolení vyřizovat na jednom místě a pokud možno simultánně, dodala. Rozumná by byla podle Kolínské i možnost povolení prodlužovat či přerušovat provoz předzahrádek v závislosti na počasí.


Praha chce omezit reklamu. Čtěte:

Sloupy bez reklam. Praha schválila nová pravidla

 Primátorka Adriana Krnáčová vyvěšuje plakáty, které mají upozornit turisty na nepoctivé taxikáře


Na problém s povolováním předzahrádek nedávno upozornila na sociálních sítích letenská a vinohradská Erhartova Cukrárna, která letos kvůli různým zdržením a byrokracii bude mít zahrádku pravděpodobně až v srpnu, i když potřebné povolení začala řešit začátkem března.

MMF24

Nové předzahrádky se povolují na základě smlouvy s Technickou správou komunikací (TSK), předjednány však musí být s městskou částí. Provozovatel platí jak městu, tak místní radnici. Poplatky městské části se podle lukrativnosti lokality pohybují mezi deseti a 60 korunami za metr čtvereční a den. Poplatek TSK město určuje ve stejné výši, jako ten městské části.

V oblasti pražské památkové zóny si musí provozovatelé navíc nechat vybavení předzahrádky schválit magistrátními památkáři a musí dodržovat pravidla pro jejich provedení. Nesmí například mít pódium, podlahu ani žádnou ohradu, nesmí být zastřešená a zakázán je plastový nábytek.

Dále čtěte:

Vodíkové autobusy a bezodpadové město. Praha představila plán do roku 2030

Konec validátorů. Bezkontaktní platby v pražské MHD budou fungovat od příštího roku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).