Menu Zavřít

Střední Evropa nese

15. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Erste Bank

KL24

PRAHA (hns) - Erste Bank zveřejnila koncem minulého týdne výsledky za prvních devět měsíců letošního roku, které vyznívají značně optimisticky. „První tři čtvrtletí byla nejtěžším obdobím v bankovnictví za mnoho let. O to více nás těší další zvyšování hospodářského výsledku. Ukazuje, že jsme zaujali správnou konkurenční pozici a rychle jsme se přizpůsobili zhoršujícím se ekonomickým podmínkám v Západní Evropě,“ komentoval situaci generální ředitel Erste Bank Andreas Treichl.
Všechny podstatné ukazatele hospodaření banky rostly, i když příliš nepřekonaly očekávání domácích analytiků. Bilanční suma celé skupiny se zvýšila za devět měsíců o 45,1 procenta na téměř 125 miliard eur a čistý úrokový výnos vzrostl v porovnání se třemi čtvrtletími loňského roku o 73,3 procenta. Podobně se vyvíjely příjmy z poplatků a provizí. To vše přispělo ke zvýšení čistého zisku o 7,2 procenta na 161,7 milionu eur.
Na výsledcích Erste se odráží celkové zpomalení rakouské ekonomiky. Hospodaření ovšem významně vylepšily již provedené akvizice ve střední a východní Evropě, ve kterých chce Erste dále pokračovat. Výrazným přispěvatelem k výsledkům skupiny byla Česká spořitelna, která vytvořila v hodnoceném období zisk ve výši téměř 4,9 miliardy korun, což znamená více než čtyřnásobný nárůst. Analytik Wood & Company Tomáš Vyskočil tvrdí, že na tomto výsledku se podepsaly hlavně jednorázové faktory - mimořádné výnosy ze zaúčtování takzvaných „spících“ účtů ve výši 325 milionů korun, prodej cenných papírů a hlavně prodej špatných úvěrů s vysokou rentabilitou, který umožnil rozpuštění dříve vytvořených rezerv. Také tvorba opravných položek v České spořitelně byla nižší než se očekávalo. Pozoruhodná je i výše úrokové marže, která v Česku dosáhla tří procent oproti rakouským 1,4 procenta. Celková rentabilita České spořitelny dosáhla 24 procent oproti necelým deseti procentům rakouské části Erste.
Za celý rok 2002 Erste nadále očekává zisk, který překročí loňský výsledek. Budoucí vývoj hospodaření banky komentoval Treichl: „Jasné zaměření na retailové bankovnictví a naše silná pozice ve střední Evropě, kde hospodářství dále poroste o dvě až pět procent ročně, nám ve střednědobém horizontu zajistí výrazný růst čistých úrokových výnosů a příjmů z poplatků a provizí, a zaručí nám tak solidní příjmové toky“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).