Menu Zavřít

Středomoří v čelistech imigrantů

19. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Žraloci v ohrožení

CIF24

Velcí bílí žraloci brázdící vody Středozemního moře jsou ve skutečnosti potomky malé skupinky australské populace těchto vodních dravců. Před 450 tisíci lety totiž žraloci migrující z Austrálie „zabloudili“ u jihoafrických břehů. Shoda okolností (kombinace klimatických změn, vysoké hladiny moří a silných proudů kolem jihoafrického pobřeží) je totiž zavedla vzhůru podél západních břehů Afriky. Zmatení žraloci ve snaze pokračovat zpátky na východ propluli Gibraltarským průlivem. Jako doma pak ve Středomoří zůstali kvůli reprodukci, podobně jako lososi se totiž vrací na místa, kde porodí mladé.
Tým britských a tureckých vědců vedený mořským biologem Lesliem Noblem z Aberdeenské univerzity toto překvapení odhalil ve svém výzkumu publikovaném ve sborníku Proceedings of the Royal Society B-Biological Sciences. Zkoumal vzorky DNA žraloků chycených v rybářských sítích – dva z Turecka a po jednom z Tunisu a Sicílie.
„Byli jsme naprosto ohromeni. Z DNA žraloků jsme zjistili, že byli všichni z jedné širší rodiny. Jejich původní matky měly stejné DNA jako velcí bílí u australských břehů,“ uvedl Noble.
Vzhledem k tomu, že původní skupinka zbloudilých australských žraloků byla poměrně malá, trpí jejich potomci nízkou genetickou různorodostí. Nedostatek genové rozmanitosti by mohl ohrozit jejich budoucí přežití, samičkám žraloků z blízkého Atlantiku totiž Středozemní moře zřejmě příliš nevoní, do této oblasti nemigrují a nemohou tak přispět k doplnění stagnujícího genofondu.
Vědci si od svého výzkumu slibují, že pomůže upozornit na velmi nepříznivou situaci, v níž se žraloci nacházejí. Kromě malé rozmanitosti genů je totiž ohrožují predátoři největší – lidé se svými rybářskými sítěmi. Žraloci jsou přitom, ač se to zvláště divákům filmů typu Čelisti nemusí líbit, nesmírně důležitou součástí mořského ekosystému.
„Vyhlazení žraloků u východního pobřeží USA způsobilo „ekologický domino efekt,“ připomíná Noble. Druhy, které žralokům slouží jako kořist, se prudce rozmnožily, a celý systém se tak dostal z rovnováhy. „Nerad bych spekuloval o tom, jaké důsledky by zaniknutí této populace žraloků mohlo mít pro Středomoří,“ varuje na závěr.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).