Menu Zavřít

Střelba v Las Vegas si vyžádala 59 mrtvých a přes 500 zraněných. Motiv útočníka neznámý

3. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Bilance obětí nedělního masakru v Las Vegas se zvýšila na 59 mrtvých a 527 zraněných, dalších 45 lidí je podle zdravotníků v nemocnicích v kritickém stavu. Čtyřiašedesátiletý vrah Stephen Paddock měl u sebe v hotelovém pokoji více než deset zbraní. V domě v seniorské komunitě ve městě Mesquite, kde v posledních měsících žil, policisté objevili dalších 19 zbraní. Motivy jeho činu vyšetřovatelé stále neznají.

Střelcův bratr médiím řekl, že Paddock byl milionářem, který jmění vydělal investicemi do nemovitostí a vášnivě se věnoval hazardním hrám. Násilné sklony neprojevoval a o politiku či náboženství se nezajímal. Policisté se nedomnívají, že by šlo o čin spjatý s teroristickou organizací Islámský stát, která se k útoku přihlásila.

Paddock měl při sobě dvě zařízení, která umožňují upravit poloautomatickou zbraň na plně automatickou zajišťující rychlejší střelbu, uvedla agentura AP. Na rozdíl od poloautomatické zbraně s ní není nutné pro každý výstřel mačkat spoušť, kterou lze pouze držet a vystřelit i více než 400 nábojů za minutu. Zbraň vybavená tímto zařízením technicky zůstává poloautomatickou, a tudíž legální.

Prezident Donald Trump dnes odmítl útok v Las Vegas označit za teroristický. Střelce označil za chorého a vyšinutého muže. Připustil, že časem nastane debata o zákonech regulujících držení střelných zbraní. V Kongresu se ale připravuje zákon, který má naopak omezení prodeje či držení zbraní zmírnit.

Policie zasahovala v hotelovém komplexu

Ani masakr v Las Vegas nepovede ve Spojených státech ke zpřísnění přístupu ke střelným zbraním, je přesvědčen německý tisk. Na to, aby se něco změnilo, je podle něj zbrojařská lobby příliš silná. Značná je rovněž neochota Američanů diskutovat o skutečných příčinách problému.

Na nedělním koncertě v Las Vegas byla přítomna britská tenistka Laura Robsonová. Svěřila se, že je v šoku, ale v pořádku. Jeden z nejděsivějších zážitků v životě podle vlastních slov prožila i vicemistryně světa a stříbrná olympijská medailistka ve skoku o tyči Sandi Morrisová. Ta strávila zhruba pět hodin zamčená v protější budově. Na country festivalu, kde se masakr odehrál, byl také bývalý plavec Michael Phelps. Navštívil ho ale v pátek, na nedělní koncert nedorazil.

Uprostřed masakru se objevil bezpočet obětavých a hrdinských činů, jež zachránily mnoho životů. Dvaačtyřicetiletý veterán americké armády, který sloužil v Iráku jako odstřelovač, se hned začal starat o zraněné. Mezi diváky na koncertu byla také Anna Kupchyanová, která vděčí za život muži, kterého poznala jen jako Zacha. Ji a zhruba dalších devět lidí zahnal do přívěsu, který sloužil jako toaleta.

CIF24

Střelba v Las Vegas je nejhorší v dějinách USA

Nejméně 50 mrtvých (2. října 2017) - Nejméně 50 mrtvých a na 200 zraněných si vyžádala střelba v Las Vegas. Střelcem byl místní občan, kterého policie dopadla a zneškodnila ve 32. podlaží hotelu, odkud vycházela střelba na účastníky koncertu country hudby.

49 mrtvých (12. června 2016) - Střelba v gay klubu v Orlandu na Floridě si vyžádala 50 mrtvých včetně útočníka a 53 zraněných; FBI útočníka identifikovala jako devětadvacetiletého amerického občana Omara Mateena, který se narodil v USA, jeho rodiče jsou ale z Afghánistánu. Jedná se o střelbu s největším počtem obětí v historii USA.

32 mrtvých (16. dubna 2007) - Při střelbě ve Virginském polytechnickém institutu vraždil třiadvacetiletý student z Jižní Koreje Čo Sung-hu. Střelec poté spáchal sebevraždu.

27 mrtvých (14. prosince 2012) - Na základní škole v Newtownu postřílel dvacetiletý Adam Lanza 20 dětí ve věku šest až sedm let a šest dospělých. Předtím zastřelil svou matku v jejich rodinném domě a nakonec sebe.

13 mrtvých (3. dubna 2009) - Střelba ve středisku pro imigranty v Binghamtonu v americkém státě New York. Pachatel, naturalizovaný imigrant z Číny, se zastřelil.

13 mrtvých (5. listopadu 2009) - Masakr na základně americké armády v texaském Fort Hoodu měl na svědomí major a armádní psychiatr Nidal Malik. V roce 2013 byl odsouzen k trestu smrti.

13 mrtvých (20. dubna 1999) - Dva osmnáctiletí mladíci vešli do střední školy Columbine na předměstí Littleton amerického města Denver a palbou do studentů a profesorů ve školní knihovně usmrtili 13 lidí a 20 osob zranili, některé těžce; poté spáchali sebevraždu.

12 mrtvých (2. prosince 2015) - Střelba v budově úřadu sociálních služeb v kalifornském městě San Bernardino, za níž byl odpovědný radikál Syed Farook se svou ženou. Oba při přestřelce zahynuli.

12 mrtvých (19. července 2012) - Maskovaný střelec James Holmes při premiéře nového filmu o Batmanovi Temný rytíř povstal postřílel v kině na předměstí Denveru v Coloradu 12 lidí. Holmes byl odsouzen na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění.
12 mrtvých (16. září 2013) - V budově amerického vojenského námořnictva ve Washingtonu střílel bývalý příslušník záloh vojenského námořnictva Aaron Alexis (34). Policie ho zabila.

Čtěte dále:

Symbol boje s terorismem, letadlo Landshut, se vrátil do Německa

Rozjetý kamion nezadrží, říká o pražských bezpečnostních zábranách architekt

Když vlast zavolá. Kdy přestaneme být banánovou republikou bez banánů?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).