Menu Zavřít

Stropnického alibi

29. 9. 2015
Autor: Euro E15

Ministr obrany Martin Stropnický má potíže s průzkumem, který před dvěma lety udělali psychologové na Generálním štábu. Až nyní se hlavní data dostala ven a pro vojáky to není dobrá vizitka. Třináct procent z nich zastává názory neslučitelné s hodnotami, na nichž stojí západní společnost, jak stojí ve zprávě. Ministr ale není pro to štáb od rasistů a radikálů očistit. Místo toho si na průzkum objedná posudek. Skvěle zelený plán.

Že je každý osmý zaměstnanec Generálního štábu bezpečnostním rizikem, jak ve zprávě doslovně stojí, je pro armádu i celé Česko velkým průšvihem. Na štábu prý neexistuje jednoznačná podpora bezpečnostní politiky České republiky, za třetího největšího nepřítele Česka byly dokonce označeny Spojené státy.


Více o průzkumu: Polovina vojáků by volila stranu s "radikálním řešením" romské otázky


Jinými slovy řečeno, na štábu je poměrně silný proud nacionalistických a rasistických názorů (na Romy se psychologové taky ptali a výsledek je u oné problémové skupinky vojáků očekávající). Pro zaměstnance Generálního štábu je v počtu 114 lidí prý také přijatelným trestem bičování a pro 134 uříznutí ruky.

Průzkum nechal mezi 1615 vojáky a 816 zaměstnanci štábu provést před dvěma lety tehdejší náčelník Vlastimil Picek. Od té doby se nestalo nic, jen se výsledky šetření utajily. A když nyní unikly na veřejnost, od ministra obrany se veřejnost dočká vyjádření, že si nechá na průzkum udělat posudek, protože jak tak občas chodí po štábu, si nikdy ničeho divného nevšiml.

Ano, pane ministře. Oněch třináct procent si určitě bude po nástěnkách věšet nacistické symboly a čekat na vaši návštěvu. Ty pravé hrozby se přece odehrávají skrytě, to ministru obrany ještě nikdo neřekl? Neměl by přeci jen zakročit, aby českou obranu neovlivňovali extrémisté?

Ne, začne se vyšetřovat, kdo závěry průzkumu pustil ven a kdo že chce zvenčí armádu poškodit. A pak to celé vyšumí a skončí. A kdyby přeci jen zůstala nějaká pachuť, mohl by se v televizi objevit nějaký hezký snímek o tom, jak hoši brání naše klidné spaní. Mohlo by se to jmenovat třeba Azimut. Že už to tady bylo? Bohužel to tady pořád je.

eurokomentáře


Další komentáře autora:

Uprchlické chyby

Trenky, spása pro prezidenta

CIF24

MimoCard

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).