Menu Zavřít

Štvanice na hostinské začíná

14. 11. 2016
Autor: Michael Tomeš

Mezi čtyřiceti tisíci hostinskými se našlo pět stovek nedočkavců, kteří se od 1. listopadu zapojili do zkušebně spuštěné elektronické evidence tržeb. Ministr financí Andrej Babiš se hned o den později neopomněl pochválit, že jeho systém – na rozdíl třeba od toho k evidenci vozidel – nezkolaboval.

Co však bezesporu kolabuje, je víra významné části podnikatelů, že bude líp. Tedy kromě takového Radima Jančury, jehož jízdenek se EET netýká, a on tak ve svých četných veřejných aktivitách může projevovat kamarádu Babišovi dostatečnou vděčnost.

Od počátku prosince už začne štvanice na hostinské naostro a přijde čas ověřit si, jakou vymoženost nám tato vláda darovala. Už nyní lze registrovat, že nám začaly růst ceny. Hospody využívají zdražení piva, k němuž přistoupily největší pivovary, a přes ostrou konkurenci nasazují ceny výrazně vyšší, než je čerstvá pivovarská přirážka. Prostě jestli chce stát vybrat z restauračních provozů více, musí někdo více zaplatit a je nesporné, že to bude zákazník. Ten totiž z té šedé ekonomiky těžil nejvíce, díky konkurencí stlačovaným cenám. Snížení sazby DPH na restaurační služby z 21 na 15 procent to kompenzovat nedokáže.

Kdo to zaplatí

Hospoda je sice živnost zajišťující svému majiteli nějaký solidní životní standard, ale Čapí hnízdo si z ní ještě nikdo v Česku nepostavil. A hostinský jistě svou rodinu u úst brát nebude.

To je rub zarputilého boje s šedou ekonomikou. Vedou ho totiž lidé, kteří s drobným podnikáním, obracením každé utržené koruny a snášením nemalých tržních rizik nemají žádnou praktickou zkušenost. Padesátimilionová ztráta jeho restaurace Paloma na Riviéře ministra Babiše jistě příliš netrápí. Jenže podobných hospodských v Česku moc nenajdeme.

Růst cen je vždy doprovázen přinejmenším dočasným snížením tržeb, z nichž se nakonec platí daně, takže možná berňák přivede hospodské a pak další živnostníky k pořádku, ale na nějaké masivní navýšení výnosu DPH a dalších daní a pojištění to fakt moc nevypadá.


Přečtěte si další komentáře autora:

S Michaelou do Bangladéše

Tvůj byrokrat tě uzdraví?

Kyvadlo se vrací


Slibovaných osmnáct miliard korun po kompletním zavedení EET je tak čirou pohádkou, což se samozřejmě dozvíme až dlouho po sněmovních volbách. Stejnou pohádkou jako stále opakovaná tvrzení, že EET přijde každého podnikatele maximálně na pár stovek. Ve skutečnosti jsou to spíše desítky než jednotky tisícovek.

Za zaznamenání z Babišova vystoupení pak také rozhodně stojí jeho přesvědčení, že personál restaurací je z novinky nadšen, protože bude mít nyní celou výplatu legálně na pásce a bude si moci dojít do banky pro hypotéku. Je otázkou, s kolika servírkami hovořil, ale v realitě to vypadá trochu jinak, protože do banky sice mohou jít, ale moc platné jim to nebude. Kvůli tomu, že jim klesnou zcela nepochybně čisté příjmy, si tam příliš nevyskočí.

Jako v Německu

Takže žádné předvolební nadšení pro Agrofert se nekoná a konat ani nebude. Navíc už dnes je vidět, že druhá Babišova vlajková loď, kterou je skoro rok fungující kontrolní hlášení DPH, moc nefunguje. Růst výnosu daně koresponduje s růstem ekonomiky a zejména maloobchodu.

Navíc si podnikatelé zase začali stěžovat na zdržování s výplatou zcela legálních vratek DPH, takže je namístě klást si otázku, zda finanční ředitelství drobet nemanipuluje s výkazy, aby pokladní plnění vypadalo co nejlépe. Ony totiž ty analýzy, že v Česku jsme na tom s daňovou kázní zhruba stejně jako v Německu, asi budou mít pravdu.


O EET dále čtěte:

Kompenzace za EET: ODS chce nižší daň na pivo

MMF24

EET musíte vyřešit do půlky listopadu, varuje Prazdroj otálející hospodské


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).