Menu Zavřít

STYLY ŠAMPAŇSKÉHO

10. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Víno od vdovy Clicquotové-Ponsardinové

Pro lepší orientaci v kvalitě šampaňských vín, tedy abychom lépe posoudili do čeho investovat, co pít, co nabídnout svým hostům a obchodním partnerům, se musím krátce zmínit o klasifikaci vinic a druzích šampaňských vín.

KLASIFIKACE VINIC.
Podle základních výchozích pěstitelských podmínek (poloha, půda…) jsou všechny vinařské obce v oblasti Champagne hodnoceny stupnicí od 100 do 80 (echelle des crus). Vesnice s nejlepšími podmínkami (je jich celkem 17) mají koeficient 100 a označují se jako grand cru. Ty s koeficientem 99 až 90 (je jich 40) se označují premier cru, ostatní jsou již bez označení a pohybují se na uvedené stupnici v rozmezí 89 až 80. Označení grand cru nebo premier cru se pochopitelně objevuje na etiketě a je určitým indikátorem kvality daného vína. Pro pěstitele, který má svůj vinohrad ve vesnici v kategorii grand cru, to znamená, že své hrozny prodá za 100 procent stanovené nákupní ceny daného roku. Pěstitelé mající však svůj vinohrad ve vesnici oceněné na 85 je prodají jen za 85 procent výkupní ceny.

STYLY ČI DRUHY ŠAMPAŇSKÝCH VÍN.

  • *A) Není–li na etiketě uvedeno jinak:
    1) nejedná se o víno vyrobené z hroznů z vesnice grand cru nebo premier cru,
    2) jedná se o směsné víno obsahující odrůdy Pinot noir, Pinot meunier a Chardonnay,
    3) jedná se o víno, které zrálo minimálně jeden rok (od 1. ledna do následující sklizně),
    4) jedná se o víno typu brut, tedy velmi suché.
    Takových vín se vyrábí v Champagni převážná většina.
    B) Odlišnosti:
    1) Uvedení ročníků na etiketě – víno vyrobené jen z hroznů jednoho ročníku. Mělo by se tak dít jen v případě ročníků výjimečných. Není to bohužel vždy pravidlem.
    2) Blanc de blancs (bílé z bílých) – víno vyrobené jen z odrůdy Chardonnay, většinou pocházející z podoblasti Côte de Blancs. Víno vysoce kvalitní, potřebuje dlouho naležet.
    3) Blanc de noirs (bílé z černých, tedy modrých odrůd) – je vyrobeno pouze z odrůd Pinot noir a Pinot meunier nebo z jejich směsí. Tato vína jsou spíše raritou.
    4) Rosé (růžové) – vyrábí se buď omezenou macerací modrých odrůd, nebo (což je výjimka pro oblast Champagne) směsí bílého a červeného vína. Tato vína jsou přitažlivá zejména barvou. Rozšířená příliš nejsou.
    5) Crémant (krémové) – má velmi jemné bublinky a nižší tlak v lahvi, je vyrobeno jen z odrůdy Chardonnay nebo převážně z ní.
    6) Typy šampaňských z hlediska obsahu cukru:
    Exta brut – (bez cukru) – výrazně suché,
    Brut – velmi suché,
    Extra sec – suché až středně suché,
    Sec – středně sladké,
    Demi–sec – sladké,
    Doux – velmi sladké.
    7) U přívlastků typu cuvée prestige, cuvée speciale se jedná o špičky oblasti a pýchu jednotlivých výrobců.

    PRINCIPY KULINÁŘSKÉ.
    Široká paleta šampaňských vín – od rosé po Chardonnay, od extra suchého až po sladké – by nám teoreticky dovolila, aby tato vína doprovázela celé menu. Muselo by se však jednat o jídla velmi jemná, plná šarmu a radosti a hlavně lehce stravitelná. Doporučuji tedy raději nabízet a servírovat šampaňská vína jako aperitiv. Pokud k takovému aperitivu chcete něco nabídnout, pak raději sladké sušenky (biscuits), v žádném případě ne chipsy, oříšky nebo jednohubky. Lze je podávat i k dezertu, pak volíme spíše typy sladší. V žádném případě však šampaňské nenabízejte ke zmrzlinám a čokoládovým dortíkům.

    ZÁVĚREM.
    Vína z oblasti Champagne jsou vína vznešená, v nichž se zračí nejen výjimečnost podmínek pěstování, alchymie výrobců, ale i zkušenosti předešlých generací. Podle toho bychom s těmito víny měli nakládat. Výjimečná a vznešená vína – výjimečné a vznešené okamžiky našeho soukromého i profesního (obchodního) života. Nakonec jeden příběh vážící se k šampaňskému:
    Nicole–Barbe Ponsardinová se provdala za Francois Clicquo–ta, který po svém otci převzal vedení obchodního domu v Remeši. V roce 1805 Francois Clicqout náhle zemřel a z mladé Nicole–Barbe se stala vdova. Proti vůli svého tchána převzala vedení podniku a vedla jej nadmíru úspěšně. Výrazně se angažovala ve výrobě a propagaci šampaňských vín. Přispěla k zavedení technologie odstraňování usazenin (dégorgement). Byla velmi populární a již za svého života se stala legendou. Dnes má podnik asi 280 ha vinic a vyrábí velmi dobrá šampaňská pod označením Veuve Clicquot–Ponsardin. Nekupte od něj alespoň jednu láhev…

    CHAMPAGNE**

L'EXCLUSIVE DE RUINART

bitcoin_skoleni

Klenot mezi šampaňskými vyrobený v limitované sérii pro 3. tisíciletí. Láhev o velikosti magnum (1,5 litru) je oděna do stříbrného šatu, který ji na míru ušila společnost Christofle. Víno pouze z odrůdy Chardonnay pocházející z pěti nejlepších viničních tratí Grands crus, cuvée z šesti nejlepších ročníků za posledních patnáct let. Velmi jemné a rezistující perlení, slámově žlutá barva s jasným diskem, vůně lipového květu a zimolezu, která se elegantně mísí s chutí po divokém jablku, takzvané kdouli. Rafinované, elegantní a zároveň osvěžující a komplexní. Určeno pro výjimečné příležitosti. Láhev je uložena v dřevěné kazetě z afrického ořechu, která svým vybavení plní též funkci humidoru.
Výrobce společnost Ruinart (1729 – nejstarší vinařský podnik v Champagni) je součástí prestižního seskupení exkluzivních značek LVMH.

  • Našli jste v článku chybu?