Menu Zavřít

Super přišel draho

25. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Prodej stavební firmy může krýt ztráty investorů bulvárního deníku

Stavební společnost Subterra je na prodej. Týdeník EURO získal informace, že o ziskovou firmu se ucházejíí dva přední hráči na českém stavebním trhu – společnost IPS Skanska a Metrostav. O důvodech, proč se majitelé Subterry rozhodli k tomuto kroku, lze jen spekulovat, žádná ze zainteresovaných osob se k transakci totiž nechce vyjadřovat. Nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že prodejem Subterry si jeden z jejích vlastníků, I. Epic Holding, chce zalepit finanční šrámy, způsobené neúspěšným vydáváním bluvárního deníku Super. Většinový vlastník společnosti Metrostav, Doprastav Bohemia (67 procent), svolal na 2. srpna mimořádnou valnou hromadu. Potřebuje si totiž nechat potvrdit volnost v jednání o převzetí konkurenční Subterry. Hodnota kontraktu by převýšila deset procent hodnoty akcií Metrostavu nejméně třikrát, a tak je podpora nejvyššího orgánu společnosti i ze zákona nezbytná. Zda se valná hromada bude skutečně konat 2. srpna a zda se vůbec uskuteční, je však otázkou. Jednání nejsou ještě uzavřena a není jisté, zda k fúzi dojde. Pokud by se do data konání mimořádné valné hromady obě společnosti na převzetí nedohodly, může být i zrušena. Týdeník EURO zjistil, že poradcem Metrostavu, třetí nejvýznamnější stavební firmy v Česku, je Patria Finance, ta však na přímý dotaz v oddělení korporací odmítla tuto informaci komentovat.

Studují situaci.

Ve hře o Subterru jsou i další dva subjekty, které v ní již provádějí due diligence. Jedním z nich je IPS Skanska. „Prozatím pouze monitorujeme a studujeme situaci. Žádné další informace bohužel k tomu nemohu sdělit,“ řekl Arne Kejdana, tiskový mluvčí IPS Skanska. Jak týdeník EURO zjistil, druhým zájemcem je stavební společnost Hochtief se sídlem v Německu, která již koupila podnik Vodní stavby Bohemia.
V prvním pololetí letošního roku Metrostav, který má necelé tři tisíce zaměstnanců, meziročně zvýšil výkony téměř o dvě a půl miliardy korun. Hrubý zisk před zdaněním činí 191,4 milionu korun, což je meziroční zlepšení o 52,3 milionu. Subterra uvádí za loňský rok zisk po zdanění 23,36 milionu korun, zatímco Metrostav 202,96 milionu korun, ale jak naznačují pololetní výsledky, letos bude mocně překonán. Má-li být cena Subterry vyšší, než je aktuální hodnota třetiny akcií Metrostavu, lze uvažovat o kontraktu řádově za 400 milionů korun. Tržní hodnota však nebude vzhledem k výnosům tak vysoká a může se pohybovat v rozmezí 300 až 380 milionů. Spojením Subterry s Metrostavem by v každém případě vznikl druhý největší stavební subjekt na českém trhu. Fúzí Subterry s IPS Skanska by si švédský koncern doplnil portfolio činností o hornické razicí práce, které mu dosud chybějí.

EBF24

Hromada akcionářů.

Akcionářská struktura Subterry není na první pohled příliš přehledná. Akcie jsou rozděleny mezi více subjektů, jimž dominuje společnost E-Mobil s podílem 31,59 procenta. Tu vlastní E-Invest Group reprezentovaná Filipem Duškem, který na dotaz, jaký má na celou transakci názor, řekl lakonicky: „Budu raději bez názoru.“ E-Mobil je ve velmi nevýhodné pozici, protože menšinový kontrolní balík Subterry ovládá Vladimír Motlík a některé další subjekty, jednající ve shodě. Ty mají dohromady podíl 34,39 procenta a společné pozadí: investorskou společnost I. Epic Holding. Vladimír Motlík je předsedou představenstva akciové společnosti Subterra a zároveň předsedou představenstva I. Epic Holding. Sám vlastní 8,1 procenta, jeho rakouští partneři v sesterské firmě Epic Praha, v níž je Vladimír Motlík jednatelem, Peter Goldscheider a Gustav Wurmböck mají dva podíly po 9,15 procenta. I. Epic Holding má v Subteře 2,27 procenta, ale kyperská Celest Limited, jejímž akcionářem je I. Epic Holding, dalších 5,72 procenta. Vlastnictví je zřejmě rozděleno, aby se zamezilo povinnému odkupu akcií, což nemine E-Mobil. Akcionářem Metrostavu (9,99 procenta) i Subterry (12,44 procenta) by podle burzovních záznamů měla být i akciová společnost obchodující s cennými papíry Capital Invest Holding, která však není v rejstříku českých firem, nemá v Česku adresu a není ani v Evropské databance. „Pokud se akcionář nedá dohledat, je to zvláštní případ,“ řekl David Marek ze společnosti Patria Finance. Analytik Jan Slabý z Wood & Company Financial Services tvrdí, že akcionářská struktura bývá u většiny firem přehlednější. Jak Slabý, tak Marek o tomto obchodníkovi s cennými papíry nikdy neslyšeli.

Těžká otázka.

Proč se Subterra vlastně prodává, její tiskový mluvčí Pavel Stoulil neví: „Těžší otázku jste mi nemohli dát,“ komentoval dotaz. Možnou odpověď nabízí pohled na finanční ztráty firmy e-Media, vydavatele dnes již zaniklého bulvárního deníku Super. Dosáhly stomilionového řádu, a tak se dá předpokládat, že prodej Subterry by měl částečně zacelit alespoň ty nejhlubší šrámy mediálního i komerčního neúspěchu I. Epic Holdingu, který za oběma společnostmi stojí. Ztráta deníku Super se odhaduje na 500 milionů korun (EURO 29/2002). Ne náhodou koluje mezi případnými investory fáma, že za Subterru by její majitelé chtěli 800 milionů. Sekretářka Vladimíra Motlíka týdeníku EURO sdělila, že pan Motlík na téma prodeje společnosti Subterra rozhovory neposkytuje.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).