Menu Zavřít

Superúřad práce schválen

17. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Zaměstnanost ing.

ebf - tip - debata

Sporný zákon, který centralizuje dosud právně samostatné úřady práce do jedné instituce, hladce proběhl Poslaneckou sněmovnou. Jednomyslně jej podpořili poslanci vládní koalice, zatímco opozice byla proti.
Ještě předtím ovšem stihli do normy prosadit ve druhém čtení nový paragraf. Ten umožňuje, aby si nezaměstnaní mohli některé agendy spojené s registrací na úřadech vyřizovat na pověřených kontaktních místech veřejné správy, zřejmě kioscích CzechPoint. Pikantní je ustanovení o tom, že úřad práce bude CzechPointům za tuto službu platit. Jeden orgán státní správy tak bude honorovat jinou ministerskou instituci.
Nabízí se ale i jiné vysvětlení – „pověřeným kontaktním místem veřejné správy“ by se mohla stát jakákoliv soukromá zprostředkovatelna práce. Vzhledem k tomu, že aktivní politika zaměstnanosti se téměř výlučně hradí z evropských fondů, nebude jistě nouze o zájemce, kteří by chtěli tuto službu provozovat.
„Jestliže se vládní koalice rozhodla učinit tento riskantní, nepromyšlený, nepřipravený krok, je to čistě její věc. Až se budou hledat viníci chaosu, který nastane na úřadech práce, až se budou vynakládat nové a další peníze na přepracovávání různých informačních systémů, možná se někdo také při té příležitosti rozhodne podojit stát,“ uvedl v rozpravě k zákonu sociálnědemokratický poslanec Bohuslav Sobotka.
Zákon o Úřadu práce České republiky vzbudil značnou nevoli nejen mezi řediteli úřadů práce, ale i u zástupců zaměstnavatelů a odborů (EURO 47/2010). Vadilo jim, že se bude mezi ministerstvo práce a sociálních věcí a jednotlivé úřady práce vkládat další mezičlánek, čímž se omezí jejich akceschopnost. Návrh rovněž označili za nedostatečně promyšlený a uspěchaný. Někteří dokonce mluvili o tom, že v jeho podtextu stojí privatizace veřejných služeb.
Ministr práce Jaromír Drábek zákon přesto hájí. Říká, že se díky sloučení úřadů práce do jedné instituce zjednoduší správa agendy. Tvrdí také, že změna nebude stát vůbec nic a již v prvním roce přinese úspory v provozních nákladech úřadu nejméně 175 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).