Menu Zavřít

Suverénní fond

28. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Francie

CIF24

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy představil detaily projektu na záchranu francouzských investic, k jehož zveřejnění došlo již 23. října letošního roku. Jde o strategický investiční fond. „Přejeme si, aby se krize stala příležitostí k dalšímu rozvoji. Francie by se neměla stát turistickou rezervací, ale měla by dál vyrábět auta, lodě, vlaky a letadla,“ řekl prezident. „Cílem fondu je především stabilizovat podniky, které by se mohly stát kořistí zahraničních predátorů,“ dodal.
Francouzský suverénní fond by měl podat pomocnou ruku podnikům, které v současné ekonomické situaci nemají potřebný kapitál na rozvoj a zároveň chránit kapitál strategicky důležitých firem před fondy třetích zemí.
Francouzský strategický investiční fond vznikl jako dceřiná akciová společnost Státní depozitní pokladny a bude prozatím dotován 20 miliardami eur. To ho zařadí mezi „dvacítku nejsilnějších dlouhodobých investorů na světě,“ uvedl Sarkozy. Suverénní fond by měl být podle prezidenta schopný se v budoucnu spojit s jinými evropskými nebo jinými suverénními fondy pod podmínkou jejich transparentnosti a způsobilosti podporovat investice. Jedna z prvních finančních injekcí ve výši 85 milionů eur bude směřovat do rodinné firmy Daher, největšího subdodavatele francouzského leteckého průmyslu. Dále je třeba podat pomocnou ruku automobilovému průmyslu.
Někteří ekonomové jsou ale k založení fondu skeptičtí. Jak uvádí Le Monde, „částka určená na záchranu některých podniků je ve srovnání s objemem celého francouzského hospodářství zanedbatelná. Ekonomický patriotismus je přežitek. Zájmy podniků a zájmy státu už nejsou propojené tak, jako tomu bývalo v minulosti.“

Největší státní suverénní investiční fondy:
Abu Dhabi Investment Capital (Spojené arabské emiráty)
Government Pension Funf-Global (Norsko)
Government of Singapore Investment Corporation (Singapur) Quatar Investment Autority (Katar) China Investment Corporation (Čína)
Reserve Fund for Future Generation (Kuvajt)
Temasek Holdings (Singapur)
Stabilization Fund (Rusko)

  • Našli jste v článku chybu?