Menu Zavřít

SVĚT PODLE MICROSOFTU

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

U S A

V antimonopolním procesu proti softwarové společnosti Microsoft vystoupil minulý čtvrtek před washingtonským soudem poslední svědek žalující strany. Ekonom Franklin Fisher z prestižního institutu MIT potvrdil to, co všichni svědci na straně amerického ministerstva spravedlnosti, které firmu miliardáře Billa Gatese zažalovalo: Microsoft zneužívá monopolní postavení na softwarovém trhu.

Předmětem sporu je zejména internetový prohlížeč, který je součástí operačního systému Windows. Ministerstvu spravedlnosti se nelíbí, že si uživatel v systému Windows nemůže zvolit jiný prohlížeč dodávaný konkurencí.

Microsoft se brání tvrzením, že prohlížeč dodává zdarma. Také proto se advokát Gatesovy společnosti zeptal Fishera, na kolik peněz přijde Microsoft právě bezplatné rozdávání internetového prohlížeče. Fisher odpověděl, že bezplatný prohlížeč je sice pro výrobce počítačů i pro uživatele výhodou, avšak dodal, že celá záležitost není pouze věcí této výhody. „Kdyby měl Henry Ford monopol, všichni bychom jezdili v černých autech, řekl Fisher a podle zprávy v The New York Times začal zvyšovat hlas, „to ovšem není žádná konkurence. To nepomáhá zákazníkům. Kdyby Microsoft vnutil světu jediný prohlížeč, bylo by všechno velice jednoduché.

„Teď mluvíte jako agitátor, vstoupil do výpovědi Lacovara.

CIF24

„Ale já vím, o čem mluvím, odpověděl Fisher, „budeme žít ve světě Microsoftu. Bude to sice hezký svět, ale nebude to konkurenční prostředí.

Americký tisk se v posledních týdnech shoduje v názoru, že antimonopolní proces nedopadne pro Microsoft dobře. Týdeník BusinessWeek dokonce v prosinci otiskl článek, v němž tvrdí, že soudce Thomas Jackson se už zřejmě rozhodl Microsoft odsoudit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).