Menu Zavřít

Svět vzhůru nohama

31. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Celý svět šílí. Jen v Africe se ptají, co je burza a zdali je to k jídlu.

Finančnictví se nepoučilo z krize před 80 lety. V USA, kolébce nejpřesvědčivějšího kapitalismu dnešní doby se všemi svými klady i zápory, si odhlasovali znárodnění bank. Neviditelnou ruku volného trhu tak evidentně docela pevně chytil za zápěstí americký Kongres. Velká Británie to celé poslušně a hlavně slepě následuje. Příliš pozdě si však šéf ostrovního království uvědomil, že Pandořinu skříňku (záchranný balíček) bude potřeba držet otevřenu mnohem déle, aby začala plodit i dobré zprávy. Následovala další zajímavá zpráva ze zámoří: nestor americké akciové burzy, Warren Buffett, slíbil přiložit vlastní peníze do vládní půjčky. Přeloženo do srozumitelného jazyka, za sedm miliard dolarů si tedy koupí jedno procento amerického bankovního systému. Inu, nejlepší investice je vždy hodna toho nejchytřejšího investora.

Island zkrachoval. Rusko se ovšem hned přihlásilo, že ho za čtyři miliony eur koupí, prý kvůli doletu strategických bombardérů. Peníze na koupi hodlají získat zvýšením vstupného na mumifikovaného Lenina. Přitom by sami potřebovali nějakých 180 miliard dolarů na záchranu vlastních finančních institucí. Ruské burzy už několikrát zavíraly ve ztrátě tak velké, že zřejmě bude nutné obsadit několik dalších zemí, aby se finanční ztráty vyrovnaly územními a případně i materiálními zisky.

CIF24

Austrálie si přivlastní pár soukromých uranových dolů, aby mohla ručit za veškeré bankovní omyly svých občanů. Země Beneluxu musí dát pár eur dohromady, aby to jejich společné dítko Fortis zvládlo se suchými plenami. Německo nezklamalo, do svých hypotečních potíží nalilo něco málo z fondů, které financují německou xenofobii. Jedná se zhruba o stejnou částku jako za roční dovoz základních průmyslových naturálií. V Africe se ptají, co je burza a zdali je to k jídlu. Spíš byste po tom měli velké žaludeční vředy, vzkazují jejich bývalí francouzští kolonizátoři.

U nás se situace vyvíjí podobně. Jiří Paroubek se v nadcházejícím předvolebním boji opět bil do prsou, že pro záchranu bankovních úspor sociálnědemokratického voliče je ochoten jednat třeba i s Marťany. Můžeme proto očekávat půjčku až z jiné dimenze, tedy finančně-správního mixu stínového podržtašky Sobotky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).