Menu Zavřít

Svět za pět let bude bez hesel

16. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Nové technologie

bitcoin_skoleni

K přístupu do počítačů ani mobilů nebude během pěti let třeba hesel. Ovládat přístroje bude navíc možné jen pomocí myšlenek. A pohánět je bude elektřina, kterou si člověk sám vyrobí. Takovou vizi alespoň v tradiční předpovědi Next Five in Five maluje společnost IBM, která již pošesté představila každoroční dávku pěti technologických novinek, jež mohou do pěti let změnit svět.
Podle futurologické studie, založené na výzkumu laboratoří IBM po celém světě i trendů na trzích a ve společnosti, nebude v budoucnu třeba pamatovat si heslo pro přístup k počítačům či různým účtům. Chytré systémy totiž v reálném čase dokážou využít různých biometrických údajů, které například na základě rysů v tváři, hlasového záznamu či skenu oční duhovky „namíchají“ vskutku osobní „heslo“ podobné unikátnímu genetickému kódu. Možnost využívání takového zabezpečení by samozřejmě měla být dobrovolná.
Aplikace, k nimž se pomocí takového unikátního přístupu člověk dostane, pak podle výzkumu vědců bude možné ovládat pouhými myšlenkami. Na trh by se mohly začít dostávat speciální skenery, které o krok dál dotáhnou ovládání pomocí pohybů. Pokročilé senzory těchto přístrojů změří aktivitu mozkových vln, poznají měnící se výraz v obličeji, úroveň koncentrace, takže k zahájení hovoru prostřednictvím mobilního telefonu už člověk nebude muset ani promluvit. Stejný systém bude možné využít například i při diagnostice v medicíně. Není to až takové sci-fi, jak by se mohlo zdát – ostatně už teď je v Japonsku hitem jednoduchá čelenka se dvěma snímači a pohyblivýma kočičíma ušima od firmy Neuroscience. Nezvyklý hi-tech výstřelek, jenž odhaluje emoce člověka, údajně kromě zábavy slouží i lidem, kteří mají problém orientace v sociálním prostředí. Podobnou technologii v Německu testují pro ovládání automobilů, Švýcaři ji zase chtějí přizpůsobit pro pomoc ochrnutým.
Elektronika podle studie Next Five in Five bude moci do pěti let fungovat z energie, kterou si její majitel sám vytvoří. „Cokoli, co se pohybuje, produkuje teplo má potenciál vytvořit energii, která se dá využít. Chůze, běhání, jízda na kole, teplo z počítače, nebo dokonce i voda, která proudí trubkami ve vašem bytě. Pokroky v technologiích obnovitelných zdrojů umožní jednotlivcům využít dosud promrhávanou kinetickou energii,“ píše se ve studii IBM.
Technologický gigant se sídlem v americkém městě Armonk dále předpokládá, že se díky rozšiřování mobilních technologií zmenší rozdíl mezi lidmi, kteří mají přístup k informacím, a těmi, kteří ne. Podle předpokladů IBM bude do pěti let díky klesajícím cenám mezi lidmi 5,6 miliardy mobilů. S využitím hlasových aplikací se pak základní informace dostanou i k lidem, kteří neumějí číst a psát.
Poslední z inovací, kterou letos IBM slibuje, jsou chytřejší systémy, díky nimž takřka zmizí spam. Pokročilé technologie budou schopné odfiltrovat a vyhledat informace tak, aby odpovídaly zájmům a potřebám jednotlivých uživatelů.

  • Našli jste v článku chybu?