Menu Zavřít

Světová spotřeba energie dosáhla vrcholu. Zatím jen na osobu

1. 9. 2016
Autor: PressGPNS, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Populace Země dosáhla maxima spotřeby energie. Toto tvrzení se však týká pouze údaje spotřeby na obyvatele, celkově bude spotřeba energie nadále stoupat s růstem populace ještě asi 40 let, tvrdí studie společnosti Bernstein.

„Po 200 letech, kdy od průmyslové revoluce spotřeba (energie) na osobu nepřetržitě rostla, je toto pro svět pozoruhodný moment,“ tvrdí analytici amerického Bernsteinu podle serveru Business Insider.

Průměrný člověk dnes hypoteticky spotřebuje ročně přes 80 bilionů BTU (britská tepelná jednotka, 84,4 biliardy joulů) energie. Toto číslo se už nezvýší, na současné úrovni se bude držet dalších asi 25 let a teprve poté začne klesat.

Světová spotřeba energie na osobu

Světová spotřeba energie na osobu (Zdroj: Business Insider) Světová spotřeba energie na osobu (zeleně, pravý sloupec), vývoj populace (žlutě, levý sloupec). Zdroj: Business Insider

Světová poptávka po energii bude kulminovat za 40 let a proti dnešku vzroste o 30 procent. Důvodem je růst populace. Zvyšování spotřeby energie však už zvolňuje. Za tímto zpomalováním stojí nižší energetická náročnost vyspělých zemí.

Zdálo se, že konzumace energie na hlavu kulminuje už v 70. letech, jenže ke konci 20. století poptávku opět nahoru vyhnala především rychle rostoucí ekonomika Číny. Potvrzuje to graf na konci článku, který ukazuje prudký nárůst spotřeby v Číně proti relativně stagnující či jen mírně stoupající spotřebě v USA.

Podle Bernsteinu skutečnost, že vyspělé země potřebují méně energie, ovlivňuje několik faktorů. Jednak v těchto zemích přibývá obyvatelstvo mnohem pomaleji (někde dokonce ubývá). Za druhé je tu technologický pokrok, který umožňuje nástup čistších a energeticky efektivnějších technologií.

KL24

Bernstein také vytvořil prognózu pro klíčové komodity. Spotřeba uhlí má dosáhnout vrcholu kolem roku 2020, ropa pak v roce 2030. Pokračovat má přesun k zemnímu plynu a obnovitelným zdrojům.

Celková spotřeba energie v USA a Číně 1980-2011 (biliard BTU)

Jaká je budoucnost ropy? Čtěte:

Loni bylo objeveno nejméně ropy od roku 1947

Ani Venezuela, ani Arábie. Nejvíce ropy se má nacházet v USA

Ropná plošina v USA (Zdroj: čtk)

  • Našli jste v článku chybu?