Menu Zavřít

Švýcaři rozhodnou, zda země zůstane daňovým rájem

6. 1. 2017
Autor: Martin Alvarez Espinar, CC BY 2.0, Flickr

Švýcarsko platilo dlouhé roky za oblíbenou destinaci firem kvůli nízkým daním. O tuto pověst by alpská země nerada přišla, a proto přichystala daňovou reformu, která by v zemi udržela nadnárodní korporace. Musí ji ale schválit občané v referendu.

I ve Švýcarsku se projevuje světový trend, kterým je zavedení stejné a férové daňové zatížení všem firmám. Velké nadnárodní korporace se v mnoha zemích těšily a těší úlevě, když si vyjednaly s úřady výhodnější zdanění. Příkladem je nedávná kauza amerického Applu, který si v Irsku dojednal zdanění sazbou až 0,005 procenta (běžná korporátní daň v Irsku je 12,5 procenta). Brusel proto v srpnu nařídil doplatit výrobci iPhonů Irsku 13 miliard eur.

Když se dohody s nadnárodními korporacemi dostávají mimo hru, státy hledají jiné způsoby, jak je přilákat či udržet. Švýcarsko proto přichází se změnami svého daňového systému.

„Myslíte si, že americké firmy lákají švýcarské hory nebo dublinský déšť? Ne, jde jim o maximalizaci hodnoty firmy,“ vysvětluje motivaci společností švýcarský ekonom Dominik Morgan agentuře Bloomberg.


Přečtěte si: Daňových dohod s korporacemi v Evropě dramaticky přibylo

ilustrační foto

Švýcarská reforma zahrnuje několik bodů včetně snížení kantonálních daní. Podle švýcarské vlády by neschválení reformy vedlo k exodu nadnárodních korporací, který by provázelo velké propouštění. Zahraniční firmy přináší federální vládě polovinu daňových příjmů a zaměstnávají kolem 150 tisíc lidí.

CIF24

Podle oponentů je reforma příliš nákladná, ublíží střední třídě a způsobí výpadek v příjmech kantonů, který se zřejmě bude kompenzovat zvýšením daní zaměstnancům. Jiní jí zase vyčítají, že není dostatečně ambiciózní. Poukazují na to, že třeba irská korporátní daň je o zhruba 5,5 procentního bodu nižší (zdanění se ve Švýcarsku liší v jednotlivých kantonech a městech). A kupříkladu nově zvolený americký prezident Donald Trump sliboval v kampani snížit daň z 35 na 15 procent.

O reformě, kterou již loni v červnu odsouhlasil parlament, budou Švýcaři rozhodovat v referendu v polovině února. Dá se čekat těsný výsledek, dle průzkumů mírně převládají zastánci reformy s 51 procenty podpory.

Dále čtěte:

Švýcarsko neomezí přistěhovalce z EU, ale zvýhodní domácí občany

Švýcarsko tvrdě pociťuje zánik bankovního tajemství

Revoluce se nekoná: Švýcaři odmítli základní příjem

 Švýcarský frank (ilustrační foto)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).