Menu Zavřít

SYSTÉM NESYSTÉM

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Nezmění-li vojáci způsob nákupů, budou skandály pokračovat.

Na ministerstvu obrany (MO) vypukla další aféra. Tentokrát se týká předražování náhradních dílů pro vrtulníky Armády České republiky. Dva úředníci, Rostislav Navrátil a Jaroslav Kalný, kteří odpovídali za mnohamilionové zakázky, byli 5. září kvůli po dezření ze spáchání trestného činu odvoláni z funkcí.

Kalný pracoval jako ředitel Hlavního úřadu nákupu majetku a služeb majetkové sekce. Navrátil vedl odbor majetku vzdušných sil. Oba muži odpovídali za nákup náhradních dílů pro bojové vrtulníky Mi-24 z Ruska v hodnotě 400 milionů korun. Ex istuje podezření, že cena součástek, jejichž nákup zprostředkovala firma Aero Trade, mohla být poloviční. „Případem se zabývá státní zástupce, řekl ředitel Úřadu vyšetřování pro Prahu 6 Jaroslav Novák. Nevyloučil ani možnost trestního stíhání dalších osob v této kauze. Tyto informace potvrdil i mluvčí ministra obrany Milan Řepka.

Celý případ ovšem podléhá informačnímu embargu, které na něj uvalilo ministerstvo obrany a policie. Odmítl se k němu vyjádřit i ekonomický náměstek ministra obrany Jindřich Tomáš, do jehož kompetence odvolané osoby spadají.

Kudy vede cesta.

Jeden z vysoce postavených zdrojů ministerstva obrany týdeníku EURO sdělil, že další konkrétní osobou, která možná bude odvolána, je ředitel majetkové sekce ministerstva obrany plukovník Jindřich Egr.

Dokumenty, do kterých měl týdeník EURO možnost nahlédnout, svědčí o tom, že to byl právě Egr, kdo doporučil firmu Aero Trade ministru obrany Vladimíru Vetchému jako dovozce náhradních dílů. Egr navíc vybral firmu Aero Trade přímým oslovením předem určeného partnera bez vyhlášení veřejné soutěže.

Podle zákona je takový postup v pořádku. Když jsou ovšem zakázky zjevně nevýhodné, vznikají domněnky, že úředníci, kteří je schvalují, jsou uplacení. Odborníci se shodují, že tento způsob hospodaření se stal na ministerstvu obrany normou, a to je hlavním důvodem, proč resort ztratil desítky milionů korun.

Před necelým rokem Jindřich Egr s okamžitou platností odvolal předchůdce Kalného a Navrátila na majetkové sekci, Víta Ševčíka a Josefa Fabiána. Oba muži sice nebyli trestně stíháni, ale byli odpovědni za nevýhodné smlouvy s armádními dodavateli, při nichž ministerstvo obrany přišlo o značné finanční částky.

Bez systému nepořádek.

„Pokud nevznikne systém, který by zajistil, že takové transakce budou v budoucnosti průhledné, tak lze očekávat opakování podobných případů, uvedl pro týdeník EURO bývalý pracovník ministerstva obrany, který si přál zůstat v anonymitě. Stejné výhrady má také předseda výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny Petr Nečas (ODS): „O zakázkách rozhoduje hrstka lidí. Je potřeba decentralizace. Ta by podobná řízení zprůhlednila.

První ministr obrany, který se rozhodl řešit situaci (po dlouhé lidovecké správě resortu), byl Michal Lobkowicz (US). Byl to ovšem právě on, kdo dosadil do současné funkce Jindřicha Egra.

Týdeník EURO zjistil, že Egr má údajně vazby na bývalého generálního ředitele firmy Omnipol Pavla Muselu, který nyní stojí v čele firem PAMCO a PSP Bohemia. A usiluje o získání lukrativních státních zakázek pro Ministerstvo obrany ČR . Musela má také údajně poradenskou smlouvu s firmou Aero Trade (EURO 33/1999).

Otázkou zůstává, proč Egr vybral jako dovozce náhradních dílů na opravu bojových vrtulníků Mi-24 právě firmu Aero Trade. Ministerstvo obrany je totiž zřizovatelem Leteckých opraváren Kbely (LOK), které se zaměřují na opravu těchto strojů a vlastní rovněž licenci na obchod se zbraněmi.

Co zmůžou změny.

Jednou z možností, jak v budoucnu zabránit opakování podobných případů, je podřídit nákup alespoň strategického zbrojního materiálu pod Národní úřad pro vyzbrojování. Ten funguje od letošního července a teoreticky by měl z ajistit průhledné obchody se zbrojním materiálem určeným ministerstvu obrany. „Vítáme založení tohoto úřadu, protože konečně vznikne systém a řád při nákupu zbrojní techniky, řekl viceprezident pro mezinárodní vztahy a výkonný ředitel Asociace obraného průmyslu České republiky Jiří Pisklák.

MMF24

Pod novou instituci by měl především spadat úsek nákupu vojenského materiálu, který nyní obhospodařuje majetková správa ministerstva.

Pesimisté se ale domnívají, že potřebné změny nastanou teprve po dlouhé reorganizaci, během níž se může opakovat celá řada obdobných kauz, jakou byl nákup náhradních dílů pro vrtulníky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).