Menu Zavřít

Ta Nea: Řecko vstupuje do boje proti visegrádské skupině

16. 2. 2016
Autor: čtk/ap

Řecká vláda se pokusí zabránit vzniku jednotné fronty, kterou se snaží sestavit skupina čtyř zemí visegrádské skupiny v otázce uprchlické krize, a sice s návrhem na uzavření hranice na severu Řecka s Makedonií. Uvádí to dnes na svém portálu řecký deník Ta Nea pod titulkem „Bitva proti 'tvrdému jádru' za řešení uprchlické krize“.

S blížícím se summitem Evropské unie na konci týdne, ve kterém bude převládat otázka zvládnutí proudu uprchlíků, „pokračuje přetahovaná mezi tvrdým jádrem EU a těmi, kteří se snaží najít společné řešení ku prospěchu všech zemí“, píše Ta Nea.

„Protievropská skupina V4 - Maďarsko, Polsko, Česká republika a Slovensko - se sešla v pondělí v Praze s vládami Bývalé jugoslávské republiky Makedonie a Bulharska ve snaze vyvolat uzavření řeckých hranic,“ píše se dále v článku.

„Řecká vláda se tak dostává do závodu s časem ve snaze zvrátit toto vznikající ovzduší,“ dodává list Ta Nea, který připomíná, že Atény urychlily budování registračních center pro uprchlíky, aby se snadněji oddělovali oprávnění žadatelé o azyl od ekonomických migrantů.

Uzavření řeckých hranic

V4 připravuje záložní plán uzavření makedonsko-řecké a bulharsko-řecké hranice v případě, že Řecku se nebude dařit kontrolovat proud migrantů, kteří do země připlouvají z Turecka přes Egejské moře.

Podle Ta Nea zdroje z EU uvádějí, že myšlenka V4 a jejích podporovatelů na uzavření severní řecké hranice nemá naději na úspěch. Není to jen proto, že zapojení NATO v Egejském moři zachraňuje vidinu toho, že bude ochrana vnějších hranic unie efektivnější. Ale také kvůli postoji Německa, které se podle všeho vůči V4 vymezilo, jakož i Rakouska, u kterého se objevily náznaky souznění s názorem V4.

Šéf německých sociálních demokratů (SPD) Sigmar Gabriel a německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (SPD) se nechali slyšet, že vylučování zemí ze schengenského prostoru je „pseudořešení“.


Přečtěte si: Tusk: Vyloučit Řecko ze Schengenu? Migrační krizi to neřeší


Podle rakouského kancléře Wernera Faymanna není možné, aby země V4 neplnily své povinnosti, blokovaly spravedlivé přerozdělování uprchlíků a zdržovaly plány Evropské unie na řešení uprchlické krize. Faymann připustil podporu posílení kontroly makedonsko-řecké hranice, k čemuž ale řekl, že „nejde o slavnou stránku dějin“. „Co se stane, až v květnu bude hladovět u hraničního plotu Makedonie sto tisíc uprchlíků?“ řekl.

Na diplomatické frontě povede řeckou ofenzivu premiér Alexis Tsipras, který se ve středu sejde k jednání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, a krátce před začátkem summitu ve čtvrtek se zúčastní minisummitu, který organizují Německo a Francie.

Špatná cesta

List dále cituje Junckera, který před poslanci Evropského parlamentu a zákonodárci z členských států EU řekl, že „není fanouškem uzavírání hranic“. V reakci na přímý dotaz poslance řecké vládní levicové formace SYRIZA Makis Balaurase pak dodal, že „některé členské státy EU vyšly v této otázce na špatnou cestu“.

Také předseda Evropské rady Donald Tusk se dnes v Aténách při setkání s Tsiprasem důrazně vyslovil proti vylučování Řecka ze schengenského prostoru volného pohybu. Tsipras poznamenal, že v Evropě dominují nyní dvě představy o budoucnosti kontinentu: proevropský přístup, který zastává i Řecko, a protievropský, podle kterého lze problémy řešit individualisticky.


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Ivo T. Budil: Migrace je pro Evropu historická příležitost

The Economist: Zlý, ošklivý Visegrád

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).