Menu Zavřít

Tabákový gigant se spálil cigaretou bez ohně. V Juulu shořelo 100 miliard

1. 11. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Výrobce cigaret Marlboro Altria Group odepsal 4,5 miliardy dolarů (103 miliard korun) ze své loňské investice 12,8 miliardy dolarů do startupu Juul Labs. Premiant mezi výrobci elektronických cigaret se dostal pod tlak amerických úřadů kvůli rostoucí oblibě „zdravého kouření“ u mládeže a kvůli sérii záhadných úmrtí spojených s vaporizací.

S velkou slávou oznamovala společnost Altria na sklonku loňského roku největší investici ve svých dějinách. Podíl 35 procent v mladé firmě Juul Labs sídlící v Silicon Valley ji stál 12,8 miliardy dolarů a tradičnímu výrobci měla transakce zajistit pohodlný a bezpečný přechod do éry vaporizace, tedy vdechování výparů nikotinu či dalších látek bez spalování.

Uvažujete o tom, že v dohledné době přejdete z klasické na e-cigaretu?

Ve Spojených státech nabral rozmach „zdravého kouření“ rozměry epidemie a úřady zneklidnilo zejména to, s jakou rychlostí se trend šíří mezi školáky. Hromosvodem pobouření veřejnosti i úřadů byla právě společnost Juul, která byla označena za viníka bující závislosti mládeže na nikotinu a posléze byla nucena z nabídky stáhnout směsi s celou řadou příchutí.

Vývoj hodnoty akcií Altria

Ještě více s renomé startupu v průběhu letošního roku zatřásla série úmrtí, která sice dosud nemají přesnou příčinu, ale zřejmou souvislost s užíváním elektronických cigaret. K 24. říjnu americké úřady evidovaly 34 úmrtí a více než 1600 postižených záhadnou plicní chorobou.

E-cigareta Juul
Elektronická cigareta Juul Labs obsahuje vaporizér a kapsle s kapalinou. Nejsou na ní žádná tlačítka, její fungování se spouští vdechováním. Baterie se dobíjí pomocí USB. Produkt nespaluje tabák, nahřívá tekutinu, čímž by se kuřákovi měl dostat nikotin bez dehtu, který dostává do těla při kouření tabáku.

Výsledkem je rapidní snížení tržní hodnoty společnosti Juul. Jak ve čtvrtek oznámila Altria, její více než třetinový podíl v Juulu má nyní hodnotu 8,3 miliardy dolarů.

Během 10 měsíců se největší investice v dějinách Altrie proměnila v noční můru, která stáhla do červených čísel celé hospodaření. V posledním čtvrtletí zaznamenala Altria ztrátu 2,6 miliardy dolarů, zatímco o rok dříve byla ve stejném období v zisku 1,9 miliardy.


Uživatelé elektronických cigaret se vracejí ke kouření. Utíkají od podivných nemocí a silné závislosti

 Vaporizace, ilustrační foto


Juul Labs oznámila začátkem října příchod na český trh. Své e-cigarety chce začít prodávat na tisícovce míst v prosinci. Letos v srpnu na trh vstoupila Japan Tobacco International s produktem Logic.

V Česku se loni podle údajů ministerstva zdravotnictví prodalo přes 13 milionů plnitelných elektronických cigaret a zhruba 760 tisíc jednorázových. Náhradních náplní pro roztok bylo přes 50 milionů.

Dále čtěte:

Nulová tolerance za volantem je ve světě výjimkou. Nejčastější limit je 0,5 promile

Na zdraví! Nová studie odmítá prospěšnost alkoholu, část vědců ji kritizuje

Dobré ráno, Andreji. Babiš se probouzí po mejdanu ekonomického boomu

MMF24

Nedopalky extrémně zatěžují města i přírodu. Úklid mají zaplatit tabákové koncerny

 Celý svět je popelník, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).