Menu Zavřít

Tady se pije L. Í. P. A.

27. 2. 2017
Autor: Euro.cz

Letiny kdysi za svůj věhlas vděčily lázeňství, teď jejich jméno šíří pivovar

Hospoda stojí na letinské návsi už od 30. let minulého století. Její bohatou historii dnes připomínají černobílé fotky rozvěšené nad stoly v restauraci a velkém sále.

Od srpna roku 2014 se tu po mnohaleté pauze začal psát nový příběh. Sedm akcionářů tady rozjelo vlastní minipivovar. Dnes už jsou sice akcionáři pouze tři, ale na kvalitě zdejšího piva se nic nezměnilo.

Co také jiného čekat od podniku, na jehož vaření dohlíží ostřílený plzeňský sládek Josef Krýsl?

Každodenní výrobu letinského piva má ovšem na starost Tomáš Nožička. K pivovarnictví se dostal oklikou, nejdříve si několik roků vařil pivo doma na sporáku.

„V Letinech je základem světlá dvanáctka,“ popisuje Nožička. „Překvapuje mě ale zájem o naši IPU, místní si ji zvykli pít,“ dodává. Že jde v obci se 650 obyvateli nejvíc na odbyt svrchně kvašený speciál, je totiž poměrně zarážející.

I když byly v minulosti Letiny lázněmi, dnes v nich tuhle etapu téměř nic nepřipomíná. Funguje zde už jen sociální a zdravotnické centrum. Nicméně podzemní prameny stále chrlí výjimečnou vodu.

A Akciový pivovar Letiny toho využívá.

„Má kvalitu kojenecké vody. Je čistší, má méně dusičnanů. Je lepší než v Plzni,“ tvrdí Nožička. I tohle se prý podepisuje na výsledné chuti letinských piv.

Spektrum chutí

Jako první jsme v Letinech vyzkoušeli světlé desetistupňové pivo Long Neck (0,5 litru 27 korun). Podle etikety v sobě nese 4,5 procenta alkoholu. Ovšem už vůně navozuje, že půjde o velmi lehké pivo. Což následně potvrzuje i ochutnání. Dokonce je v něm cítit i mírná ovocná svěžest. Ideální volba na léto.

Odolat jsme samozřejmě nemohli ani letinskému světlému hořkému speciálu L. Í. P. A. s úctyhodnými 6,2 procenta alkoholu (0,5 litru za 36 korun). A hned ze startu je třeba říct, že je to svrchně kvašená IPA výborné kvality a s velkým spektrem chuti. Začíná kyselkavostí, na niž se postupně nabaluje bylinková příchuť, až nakonec úplně zhořkne. Nejde ovšem o nic přehnaně surového.

Až si někdy budete chtít udělat výlet za pivem do Plzně, zkuste se dát 33 kilometrů jižněji. Vaření má sice v Letinech mnohem kratší tradici, ale na mapě českých pivovarů získaly pevné místo. A navíc se nebojí experimentů.

CIF24

Akciový pivovar Letiny Letiny 66 SLÁDEK: Tomáš Nožička NABÍDKA: spodně i svrchně kvašená piva CO DOPORUČUJEME: svrchně kvašený speciál Letinská L. Í. P. A. OTEVŘENO: 11.00 až 21.00 (neděle až čtvrtek), 11.00 až 00.00 (pátek a sobota)

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?