Gianpaolo Pira patří k průkopníkům, kteří začali razit produkci vín z hroznů jedné vinice
Pokud považujeme vína z oblasti Barolo za jedna z nejlepších v Itálii, potom mezi producenty těch nejatraktivnějších musí zaznít jméno Luigiho Piry. Jedenáctihektarové vinařství se od roku 1993, kdy se zrodila první vína pod etiketou Pira, stále důrazněji prosazuje mezi elitu vyhlášených vinařů nevelkého, zato však mimořádného regionu. Réva musí trpět Rodina se původně zabývala pouze vinohradnictvím.
Od roku 1950, kdy hospodářství vzniklo, se ale postupně učila s hrozny pracovat. Později je zpracovávali na vína prostředních jakostí nabízená negociantům. Teprve když dnešní hlava rodiny a hybatel vinařského dění dokončil studium enologie, začal směřovat k produkci vlastních vysoce kvalitních vín. Takových, jaká jsou pro oblast typická. Nutno poznamenat, že byl pro tento krok dobře připraven. Pěstování hroznů na jedněch z nejlepších tratí, co jich Langhe – jeden ze satelitů Barola – má, bylo výborným základem. K tomu se přidaly ve škole získané zkušenosti, svou roli sehrál i cit pro odrůdu a nezbytná porce talentu a na úspěšné tažení do světa velkých vín bylo zaděláno. Jistě k tomu pomohly i polohy vinic, jejichž dnešních jedenáct hektarů leží ve třech hvězdných Cru v okolí obce Serralunga d’Alba – Margheria, Marenca a Rionda dávají totiž hrozny výsostných kvalit.
Ve srovnání s ostatními mikroregiony oblasti je poblíž Serralungy chudší půda. Cele se tak naplňuje známé heslo, že réva, pokud ze sebe má vydat to nejlepší, musí trpět. Samozřejmostí je integrovaná produkce, organické hnojení i zatravnění plochy vinic, úplné vyloučení insekticidů. A odrůda Nebbiolo se za mimořádnou péči odměňuje nevšedními vlastnostmi.
Vinařství však nepracuje jen s odrůdou Nebbiolo. Ve vinicích najdeme i Barberu a Dolcetto, každou ve zhruba dvacetiprocentním podílu. Nerad bych se mýlil, ale mám za to, že Gianpaolo Pira patří k průkopníkům, kteří začali razit produkci vín z hroznů jedné vinice. Podle ohlasu, jaký jeho vína mají u konzumentů, se mu to daří. Jako příklad poslouží dvouhektarová plocha Marenca osázená v roce 1990. Mimochodem vinici s ním spoluvlastní jedna z legend Barola Angelo Gaja.
Skrytá možnost zušlechtění Víno Barolo Vigna Marenca 2008 DOCG se chlubí jasnou, blyštivou barvou granátu. Ve vůni zprvu dominují prvky dřeva, brzy se k nim přidávají ovocné vstupy, především tmavých peckovin. Můžeme vystopovat i závan koření a kvetoucí louky. Důraznější projev mají na svědomí taniny, velmi jemné a kultivované.
Taniny se projeví i v chuti. Ta je plná a na svůj věk nebývale vyvinutá. Tříslo ji nijak neznásilňuje, naopak z pozice „druhých houslí“ moudře podporuje ostatní komponenty. Složení opulentní chuti sestává především z projevů ovoce. Vedle mladých, svěžích akordů třešní se do popředí tlačí tmavé bobule ve stadiu až kompotovaném. Ke konci se elegantně prosadí dřevo skořicovým dotekem, ke slovu přijdou i zaznění kořenná, až pepřovitá. Mocný alkohol občas lehce „zaťuká“ na patro, jako násilník se však v nejmenším neprojevuje. Na poměrně mladé víno, navíc u odrůdy, která je předurčena k dlouhému zrání, je jeho vývoj nebývale daleko. Po dekantaci, kterou vřele doporučuji, je připraveno poskytnout hotový, mladistvý, přesto však espritně vybalancovaný závěr. Plný, s delším odezníváním. Přesto však cítíme silnou, zatím skrytou možnost dalšího zušlechtění, kterou obstará prodloužené ležení na lahvi. l
Barolo Vigna Marenca 2008 DOCG, Azienda Agricola Pira Luigi Použité odrůdy 100 % Nebbiolo Školení nakvášení až 12 dní v rotačních vinifikátorech, poté 24 měsíců zrání v pětisetlitrových sudech Tonneaux, z poloviny nových Alkohol 14,5 % Vývojový potenciál až desítky let Distributor pro ČR www.boutiquewines.cz
O autorovi| Milan Ballík • spolupracovník redakce